Читај ми!

ЛДП: Србија ресурс знања

Србија може да постане главни ресурс знања Европе уколико се кроз образовање учи друштвени активизам, интерес за заједницу и солидарност, каже Миљенко Дерета, кандидат за посланика са листе "Чедомир Јовановић - Преокрет".

Кандидат за посланика са листе "Чедомир Јовановић - Преокрет", Миљенко Дерета изјавио је да Србија може да постане главни ресурс знања Европе уколико се кроз образовање учи друштвени активизам, интерес за заједницу и солидарност.

"Најзад се пред јавношћу појавила дугоочекивана стратегија образовања, али њоме није уведен друштвени активизам као нешто што би требало да буде предмет коме се ученици уче, који студентима доноси поене", рекао је Дерета у разговору са грађанима Београда којима је делио нови број листа "Истина".

Дерета је оценио да је образовање у Србији затворено и да није усмерено на стицање корисних знања и вештина, као и да је нову Стратегију образовања направила затворена група, не водећи рачуна о томе шта је права улога школе у 21. веку и савременом друштву.

"У данашњим школама млади људи се не уче ангажману у друштвеној заједници. Допринос друштву и околини у којој живите се такође учи као и све друго и цени свуда у свету и део је курикулума, наставе, активности на Универзитету", рекао је Дерета грађанима, пренео је ЛДП.

"Нова школа и један нови начин образовања ће омогућити да Србија постане главни ресурс знања Европе. Имамо способне младе људе, то се доказује сваки дан, само ако бисмо их још образовали на прави начин чини ми се да би се постигло много више", рекао је Дерета.

Штедња као наставак демагогије

Либерално демократска странка данас је оценила да су владине мере штедње "наставак политике демагогије и популизма" и да неће допринети мањем буџетском дефициту.

Када је усвајан буџет за 2012. годину, премијер Србије Мирко Цветковић је одбијао све предлоге ЛДП и тврдио да ће се буџет редовно пунити. У међувремену је привреда потпуно стала, фабрике су затваране због рестрикција струје, приходи буџета пали, а земља се све више и по све скупљим каматама задужује", наводи се у писаној изјави главног економског стратега ЛДП-а Владимира Кравчука.

Он је навео да Влада Србије јуче усвојеним мерама штедње "поново касно реагује, иако су на све стране фирме које врло лако могу да постану нови Сартид или Желвоз".

Владине мере штедње, како је оценио Кравчук, "значе да ће бити ускраћене гаранције за фирме које су лошом популистичком политиком владе уништене и нека влада то призна радницима чија радна места тиме угрожава".

Додао је да буџет Србије није у великом минусу само због велике потрошње већ и због недовољних прихода.

Кравчук је истакао да ЛДП у оквиру покрета Преокрет "ради озбиљну анализу решења која предлажу, односно, која утврдјују и која доносе свих 27 земаља ЕУ, о начину на који да се превазиђу проблеми с потрошњом повећаном у буџету".

Он очекује да ће та анализа послужити новој влади да прво донесе ребаланс овогодишњег буџета и оштре мере потрошње, а потом и наредни буџет.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару