Читај ми!

Џуџевић позива на грађанску непослушност

Због "неодрживог положаја" Бошњака, председник Бошњачког националног већа у техничком мандату Есад Џуџевић позвао бошњачки цивилни сектор и бошњачке партије на грађанску непослушност. То је политички потез, каже Расим Љајић.

Председник Бошњачког националног већа (БНВ) у техничком мандату Есад Џуџевић позвао је бошњачки цивилни сектор и бошњачке партије на грађанску непослушност у знак протеста због "неодрживог положаја" Бошњака у Србији. Џуџевић је позвао на мирне протесте, демонстрације и бојкот полиције, судства и тужилаштва.

Џуџевић je рекао да је то начин да Бошњаци траже остваривање својих елементарних права и слобода и да покажу став о "заустављеном процесу" остваривања њихових права.

"Позивамо бошњачке политичке партије и изборне листе које учествују на предстојећим изборима да на тај начин укажу међународној заједници да Србија не испуњава услове за почетак преговора о пуноправном чланству у Европској унији, у ситуацији када се Бошњацима ускраћује право на национални идентитет и уживање основних људских и мањинских права гарантованих Уставом, законима и стандардима ЕУ", рекао је Џуџевић.

Према његовим речима, предложени начини протеста су решења које то веће нуди за проблеме који се наводе у њиховој Резолуцији о положају и остваривању права и слобода Бошњака у Србији.

Џуџевић је, као једно од решења, поменуо активан бојкот државних органа, који подразумева одбијање сарадње са полицијом, судством и тужилаштвом док се не испуни услов усаглашавања националног састава запослених у тим институцијама.

"Поред тога, од њих тражимо да избаце кадрове из времена Слободана Милошевића, јер је према истраживањима најмање 17.300 људи из овог краја који су 90-тих година доживели неку врсту полицијског третмана. Наш позив на бојкот ове три установе је потпуно легитиман, све док не ураде оно што су у међународној обавези, а што одбијају ево већ 12 година", рекао је Џуџевић.

Међу решењима је и позив бошњачким политичарима и цивилном сектору да потписом подрже петицију којом се захтева признање бошњачког националног идентитета, као и могућност коришћења њихових индивидуалних људских и мањинских права.

Џуџевић за промену Устава 

Џуџевић је позвао све бошњачке партије да током изборне кампање, али и ако освоје власт у влади и парламенту, траже измену члана 1. Устава Србије који је дефинише као државу српског народа и грађана који живе у њој.

"Ми сматрамо да та дефиниција треба да гласи да је Србија политичка заједница свих њених грађана и народа који живе у њој", рекао је Џуџевић. Према његовим речима, сви из бошњачког политичког корпуса треба да се изјасне о иницијативи.

"Натераћемо све актере, од Расима Љајића до Муамера Зукорлића, да у предизборној кампањи имају јасан став о свих 10 поглавља ове резолуције", рекао је Џуџевић.

Бошњачко веће у техничком мандату је 1. марта усвојило Резолуцију о положају и остваривању права санџачких Бошњака у Србији, у којој се, између осталог, наводи да је Бошњацима ускраћено право на службену употребу босанског језика и писма.

Такође се наводи да им је ускраћено право на образовање на том језику, на заштиту и унапређење бошњачког културног наслеђа и на равноправну заступљеност у државним органима и службама са јавним овлашћењима.

У том документу се такође тражи расветљавање тешких кривичних дела над Бошњацима током 1999. године и процесуирање одговорних, као и спровођење програма повратка избеглих, расељених и прогнаних Бошњака.

Есад Џуџевић је посланик у Скупштини Србије, а изабран је на Листи за Санџак, коалицији коју је предводио лидер Странке демократске акције Сулејман Угљанин. Угљанин је министар без
портфеља у Влади Србије.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару