Читај ми!

УРС упутио приговор РРА

У приговору Уједињених региона Србије упућеном РРА затражено да се активности Бориса Тадића представљају на исти начин као што се то чини са активностима носилаца осталих изборних листа. Тадић злоупотребљава функцију председника државе, како би у изборној кампањи имали повлашћен положај, истиче УРС. РРА ће размотрити приговор.

Уједињени региони Србије затражили су од Републичке радиодифузне агенције (РРА) да хитно упозори све емитере да све активности Бориса Тадића, изузев оних које се стриктно тичу вршења уставних овлашћења Председника Републике Србије, сврстају у страначки предизборни блок.

У приговору који је УРС упутио РРА због "најгрубљег" кршења Општег обавезујућег упутства у предизборној кампањи затражено је да све странке и коалиције у предизборној кампањи имају једнак третман и да се активности Бориса Тадића представљају на исти начин као што то чине и са активностима носилаца свих осталих изборних листа које учествују на изборима.

УРС је од РРА затражио да таква правила важе и за све министре у Влади Србије, без обзира којој странци или коалицији припадају.

У приговору РРА, наводи се да Демократска странка и њен председник Борис Тадић, као носилац листе "Избор за бољи живот - Борис Тадић" злоупотребљавају функцију председника државе, како би у изборној кампањи имали повлашћен положај за промоцију сопствене изборне листе.

"Прикривен иза функције Председника Србије, Борис Тадић заправо као председник Демократске странке, обилази пластенике, сеоска домаћинства, занатске радње, мала предузећа, посластичарнице...", истиче се у приговору УРС-a уз захтев да би те садржаје требало и третирати - као класичну предизборну активност Демократске странке и листе "Избор за бољи живот - Борис Тадић", а не као активност Председника Републике.

УРС је навео да се на тај начин, носилац листе појављује више пута у информативним емисијама, што све друге странке и изборне листе ставља у неравноправан положај.

"Да иронија буде већа, Демократска странка и изборна листа чији је носилац Борис Тадић те исте садржаје који су представљени као активност Председника Републике из информативних емисија касније емитује као своју страначку пропаганду у плаћеним предизборним репортажама од пет минута и тиме директно злоупотребљава функцију председника државе за страначку промоцију", пише у приговору упућеном РРА.

УРС је навео да не спори право емитерима да председника Тадића представљају у државничкој улози када је он заиста и врши, у складу са својим уставним овлашћењима, у сусрету са страним државницима и другим Уставом одређеним председничким активностима.

"Али, недопустиво је да се истоветни садржаји налазе и у информативном програму као активности Председника Србије и у плаћеним страначким репортажама", пише у приговору упућеном РРА.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару