Читај ми!

Избори морају да се одрже

Локални избори на Косову морају да се одрже. У супротном, Србија би имплицитно признала независност Косова, сложили се чланови скупштинског Одбора за Косово и Метохију и из владајуће коалиције и из опозиције. Представници локалне власти на Косову поручују да су спремни да сами организују локалне изборе.

Чланови скупштинског Одбора за Косово и Метохију из владајуће коалиције и опозиције поручили су да локални избори на Косову морају да се одрже и упозорили да би, у супротном, Србија имплицитно признала независност Косова.

На седници Одбора, посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић поручио је представницима локалних самоуправа са Косова, који присуствују седници, да морају наћи начина да се избори одрже и позвао их на јединство.

Шаровић је оптужио власт у Србији и Српску напредну странку да су издали Србе са Косова да би се "клањали својим партнерима из Европске уније".

Посланица Уједињених региона Србије Стојанка Петковић оценила је да би неодржавање локалних избора било директно гурање Срба са Косова у наручје Приштине и имплицитно признавање независности Косова, као и пораз српске дипломатије.

Петровићева је упозорила да ће све српске општине на Косову бити укинуте, ако се избори не одрже, и поручила да Срби са Косова не желе да се интегришу у косовске институције.

Драгиша Ђоковић из Демократске странке поручио је да ће избора на Косову бити и да за то постоји политичка воља међу Србима у покрајини, као и да Закон о локалним изборима мора да се поштује на територији целе Србије.

Посланик Демократске странке Србије Владимир Милентијевић оптужио је представнике Владе Србије да упорно бојкотују скупштински Одбор за Косово и поручио да онај ко распише изборе мора и да их спроведе.

"Срби с Косова ако одрже какве такве изборе одржаће неку , бар формалну везу са Србијом, ако се избори не одрже остаће потпуно у вакуму и на крају ће Србија, што је већ започела, почети о њима да се брине као о мањини", навео је Слободан Самарџић из ДСС-а.

Посланик владајуће коалиције из Покрета ветерана Саша Дујовић рекао је да би закључак Одбора требало да буде инсистирање да се избори одрже, али и навео да је Скупштина урадила све што је у оквиру њених ингеренција и да одговоре на кључна питања треба тражити од председника и Владе Србије.

Надлежно министарство поручује да неодржавање локалних избора није смак света, нити крај српске локалне самоуправе.

Државни секретар Министарства за КиМ Оливер Ивановић рекао је да ће оне само у складу са Законом о локалној самоуправи имати именована Већа и именоване представнике тих већа уместо изабраних. "Објективно речено увек је боље имати изабране него именоване представнике" рекао је Ивановић.

"У овој ситиуацији морамо пажљиво размислити шта је решење, јер бојим се да би даљим инситирањем на локалним изборима у оваквим условима , угрозили одражавање парламентарних и председничких избора, који до данас нису били угрожени", рекао је Ивановић.

Како сазнаје РТС, једна од могућности јесте одлагање локалних избора у Покрајини за јесен, уз помоћ ОЕБС-а и УНМИК-а.

Избори у сопственој режији

Седници Одбора присуствовали су и представници Срба са севера Косова. Представници локалне власти на Косову поручили су у Београду да су спремни да сами организују локалне изборе 6. маја које је расписала Србија, уколико то не учини Републичка изборна комисија (РИК).

Председник општине Звечан Добросав Добрић рекао је да би неодржавање избора на Косову које организује Србија било и правно признање независности Косова.

"Дошли смо да тражимо да се одрже избори (на Косову). Ми ћемо наћи начин да их одржимо ако то не ураде државни органи Србије и РИК", поручио је Добрић.

Председник општине Штрпце Звонко Михајловић поручио је да је та општина потпуно спремна да спроведе изборе и преузме ризик око допремања изборног материјала и отварања бирачких места.

Заменик председника општине Косовска Митровица Момир Касаловић навео је да је председница парламента Славица Ђукић Дејановић расписала локалне изборе и на Косову са намером да се они не одрже.

"Да су истински желели да се одрже избори, урадили би то по рецепту (бившег председника парламента) Оливера Дулића који за одржавање избора 2008, за разлику од Славице Ђукић Дејановић, није тражио дозволу УНМИК-а", поручио је Касаловић.

И чланови одбора из власти и опозиције критиковали су представнике власти што нису дошли на седницу.

На почетку наставка седнице на чијем дневном реду је питање спровођења локалних избора, председник Одбора Љубомир Краговић обавестио је посланике да су на седницу били позвани председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић, министар за Косово Горан Богдановић, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, председник Републичке изборне комисије Предраг Гргић, али да су они обавестили одбор да због раније заказних обавеза не могу да присуствују седници.

Министар за КиМ Горан Боградановић упутио је јуче писмо шефу УНМИК-а Фариду Зарифу у којем је указао на неопходност договора о начину организовања локалних избора на КиМ.

"Избори су расписани на целој територији Србије, а с обзиром на то да је јужна покрајина под протекторатом УН, у складу са Резолуцијом 1244, неопходно је да се о начину организовања избора постигне договор са мисијом УН на Косову и Метохији", наведео је Богдановић.

Портпаролка УНМИК-а Тања Кастел изјавила је за Радио Слободна Европа да је Зариф одговорио министру Богдановићу да због околности на терену УНМИК не може да организује изборе на Косову.

Србија је за 6. мај заказала опште и локалне изборе и на територији Косова, против којих су се изјаснили представници ЕУ и САД.

Изборима се снажно противе и званичници Косова, док је председник скупштине Јакуп Краснићи изјавио да изборе треба онемогућити, ако буде потребно, и применом силе.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару