Читај ми!

СРС: Држава гарант за пензије

Држава мора да истргне пензиони систем из, "канџи ММФ-а, Светске банке и Европске уније" и да својим буџетом буде гарант исплате пензија и осталих стечених права грађана, рекао потпредседник Српске радикалне странке Зоран Красић.

Потпредседник Српске радикалне странке Зоран Красић оценио је да држава мора да истргне пензиони систем из, како се изразио, "канџи Међународног монетарног фонда (ММФ), Светске банке и Европске уније" и да својим буџетом буде гарант исплате пензија и осталих стечених права грађана.

На конференцији за новинаре испред зграде Владе Србије, Красић је рекао да се пензије налазе "у канџама" ММФ-а, Светске банке и ЕУ од 2003. године када се држава обавезала да исплату пензија везује за уплату доприноса и из реалних извора као и да подигне старосну границу за одлазак у пензију.

Према његовој оцени, пензије су не само лична примања већ и социјална категорија и због тога је неопходно да држава својим буџетом гарантује њихову исплату.

Красић је оценио да држава мора да се избори са тајкунима и монополистима који не уплаћују доприносе, јер се тиме заиста угрожава пензиони систем.

Потпредседник Српске радикалне странке поставио је питање шта се догодило са обећањем из 2008. године чланице владајуће коалиције Партије уједињених пензионера Србије, да ће просечна пензија бити на нивоу 70 одсто просечне плате.

Красић је оценио да тајкуни дугују пет милијарди евра на основу обавеза за порезе и доприносе запослених, због чега је потребно укидати монополе а не ограничавати пензије и повећавати услове за одлазак у пензију.

"Влада пензионере доживљава као трошак и не жели да дуго уживају у пензији. То мора да се промени", рекао је Красић и указао да постоје и бројни други парадокси који проистичу из пооштравања услова за одлазак у пензију, попут ситуације у којој удовица од 45 година мора да чека дуги низ година да би дошла у ситуацију да наследи породичну пензију.

Красић је рекао да је питање пензија нешто што директно утиче на четири милиона људи у Србији и да некритичко праћење неолибералних економских начела може да изазове велике проблеме, јер у будућности, под утицајем међународних економских институција, Србија може да одлучи да пензије исплаћује само од прихода од доприноса, а да у потпуности укине дотације из буџета.

"Једина гаранција да се ово не деси је да победи Србија, а да изгуби Европска унија", рекао је Красић.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару