Читај ми!

Конкретна помоћ уместо метафизике

Асфалтирање улице, укидање ПДВ-а на храну и опрему за бебе - неке су од користи, које би грађани могли да имају од изборне кампање. Политичари знају да им од метафизичких тема више гласова доноси конкретна помоћ неким грађанима, поручују аналитичари.

Осим што ће научити шта странке нуде, како планирају да реше највеће проблеме у Србији, грађани, барем неки од њих, могли би током кампање да имају и неку корист. Све што се уочи избора обећа и понуди краткорочно је и обично накнадно кошта много више, сматрају аналитичари.

Шест пута понављани избори обезбедили су мештанима једног лозничког села асфалтирање свих сокака, зато и од ђурђевданских избора имају конкретна очекивања.

Како се предстојећи парламентарни избори одржавају кад и локални, сличне су прогнозе и за друга места.

Директор агенције "Прагма" Цвијетин Миливојевић каже да ту види репризу онога што смо виђали на поновљеним изборима пре неколико година на Вождовцу, у Земуну, у Аранђеловцу - где су неке странке заиста ходале од врата до врата са поклонима у рукама

"То је личило на ону пашићевску историјску причу, добићете један опанак сад, а други кад гласате", каже Миливојевић.

Тај један опанак неки су већ добили, иако у влади тврде да то није због избора.

Ипак, родитељима ће бити лакше због укидања ПДВ-а на храну и опрему за бебе, власници малих и средњих предузећа моћи ће без надокнаде да добију земљиште у закуп, а скоро пет милиона грађана, поново бесплатне акције.

"Очигледно да су неки измерили да та прича није депласирана прича, нисмо задовољни што нисмо добили 1.000 евра, али бићемо срећни ако добијемо од Телекома макар 50 евра", каже Миливојевић.

"Овде се већина тражи преко једог модела: ја идем около, звецкам касицом прасицом и кажем - ја ћу дати Пери, а не кажем да ћу узети Жики", каже професор економије на Филозофском факултету Миодраг Зец.

Аналитичари упозоравају да су се странке извештиле, па знају да им од метафизичких тема више гласова доноси конкретна помоћ неким грађанима.

Професор Зец каже да је овде као у некој фамилији која је у свађи, па неко кришом дотури комад пите најмлађем детету или некој баби и сматра да је велику ствар урадио, а није.

"Треба произвести вишак да би се могло делити, мора се произвести нешто, а сада се могу само обавезе расподелити", каже Зец.

Одређене социјалне групе у свакој кампањи могу да имају неку добит, али то је само кап у мору, краткорочно решење.

Проблем је, упозоравају аналитичари, што кључна питања и даље остају отворена, а до наредних избора, коштаће нас много више.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару