Читај ми!

Анализа трошкова после избора

Агенција за борбу против корупције прати кампању и упозорава на неправилности. Коначна оцена трошкова тек после избора, каже за РТС Зорана Марковић. Посматрачи који прате активности странака нису превише познати и експонирани како не би били изложени непријатностима у малим срединама.

Од почетка кампање, осим странака, врло је активна и Агенција за борбу против корупције. До избора они ће упозоравати странке да хуманитарне активности, бесплатне услуге и слично, нису допуштене. Тек када се избори заврше и странке поднесу извештаје о финансирању, Агенција ће утврдити да ли су оне заиста потрошиле онолико новца колико су приказале.

Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић каже да Агенција неће више никога опомињати, јер су од тренутка расписивања избора, странке слободне да спроводе своје изборне активности у складу са законима и то не само о финанисрању, већ и о оглашавању, у складу са обавезним упутствима РРА.

"Ми се повлачимо са стране, посматрамо изборни процес и чекамо, наш период наступа тек у оном року када нам они буду доставили извештај. У овом тренутку не можемо да током кампање прејудицирамо да ли је новац прикупљен супротно одредбама закона или не, то може тек анализа извештаја", рекла је Марковићева за РТС.

Агенција је недавно изабрала 165 посматрача који ће пратити активности странака у кампањи. Зорана Марковић каже да су то морали да буду људи који ни на који начин не остављају сумњу у свој лични интегритет, јер од онога што они пошаљу зависи и интегритет Агенције.

"Не можемо се срушити због тога што је неко био инструиран од неке странке или је можда у позадини активиста или члан политичке странке, дакле превасходно је то био циљ у селекцији која је извршена", нагласила је Марковићева.

Према њеним речима, посматрачи нису тајни агенти или шпијуни, а током обуке било је и шале на тај рачун. Централни координатори су добили опрему, лаптоп, мобилне телефоне, фотоапарате.

"Сматрали смо да оно што се пошаље као извештај мора да се верификује. Није у реду рећи, ова странка је имала осам различитих плаката, а да ми не знамо какви су они", рекла је директорка Агенције.

Према њеним речима, посматрачи не треба да буду превише популарни, познати и експонирани, јер то може да их изложи непријатностима у малим срединама.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару