Читај ми!

Привреда и изборне рачунице

Економија на првом месту у предизборној кампањи. Душан Бајатовић из СПС-а каже да нема помака без развијања јавног и приватног партнерства. Дугове може да врати само оживљавање домаће привреде, поручује Ненад Поповић из ДСС-а. Неопходне структурне реформе и храбра влада, каже Владимир Кравчук из ЛДП-а.

Све странкe, односно листе, економију стављају као прву тему у изборној кампањи. О томе шта је њихова понуда, говорили су гости Ока.

Душан Бајатовић из СПС-а очекује да ће људи препознати рад његове странке, да ће они промовисати социјалну одговорност, али не и економску неодговорност.

Бајатовић каже да је сада најлакше говорити о смањењу акциза, али да се мора имати на уму колики су расходи буџета, па превелика администрација.

"Добро би било да почнемо да мислимо о уштедама у буџету, а онда да смањимо порезе, јер најлакше је бити популистички оријентисан", рекао је Бајатовић и додао да простора за таква смањења акциза има.

Потпредседник ДСС-а Ненад Поповић сматра да ће многе странке из опозиције бити носиоци будуће политике.

"Повећати акцизе је најлакши начин, како су Цветковић и актуелна влада радили, то су били погрешни кораци, смањивао се доходак у буџету и потписивањем ССП", рекао је Поповић.

Владимир Кравчук из ЛДП-а каже да је борба на изборима важна, да програм те партије јесте конзистентан за наредни период  и решавање конкретних проблема.

"Са овим ставом смо се сложили и на Копаонику, јер су 50 одсто пореза цена бензина и акцизе, а друга ствар је и преиспитивање уговора о приватизацијама", сматра Кравчук.

Неопходна контрола расхода

Бајатовић је рекао да многе ствари зависе од нас самих, а Кравчук да су акцизе у региону највише и да морамо бити реални да нам је и ПДВ најнижи. Међутим, прво треба контролисати расходе, шта се све налази у буџету, шта мора а шта не мора у њега да уђе.

"Дугорочно гледано, мора се најпре размишљати о смањењу јавне потрошње", рекао је Поповић и нагласио да то мора бити део свеукупне политике будуће владе.

Бајатовић сматра да је повећање ПДВ-а лоша мера, јер ће закочити привредне токове, јер је држава највећи дужник.

"Приходи буџета ће у ствари том мером пасти и сматрам да ће се око тога сви сложити, без реиндустријализације нема помака", рекао је Бајатовић.

Говорећи о курсу евра и начину формирања курса, Бајатовић је рекао да се залаже за то да Народна банка Србије не сме бити света крава.

"Не можемо померањем курса да решимо проблеме, радна снага нам је јефтина, струја најјефтинија у региону, ми долазимо тако до курса, одбрана курса је тешка, али не сме да буде скупа, без сета мера то није могуће, курс не сме толико да осцилује", рекао је Бајатовић.

Владимир Кравчук из ЛДП-а каже да се његова странка залаже за двовалутни систем, али да је наша привреда болесна, НБС је одговорна да очува инфлацију и "мислим да се бавимо погрешним стварима, морамо да уредимо институције, па смањимо субвенције, размишљамо и о увођењу евра".

Поповић каже да курс треба да буде пливајући, али да у лошој привреди курс не може бити јак.

"Овај курс много више погоди увозницима, па треба водити рачуна да интервенције НБС морају да иду на руку домаћој привреди", рекао је Поповић.

Помоћ малим и средњим предузећима

"Ми немамо капацитет, нешто није у реду кад је банка у екстрапрофиту, а привреда у минусу", рекао је Бајатовић и додао да је решење у помоћи малим и средњим предузећима, дугорочним и јефтиним кредитима.

Поповић каже да не верује у велики договор са комерцијалним банкама, "већ да ми преко развојне банке упумпамо до десет милијарди евра. Кључ јесте у помоћи малим и средњим предузећима, са минималним грејс периодом од три, четири године".

Говорећи о проблему дугова јавних предузећа Кравчек је рекао да држава мора да се понаша у складу са законом, "има пуно мера помоћи малим и средњим предузећима, ми се ту понашамо доста нееластично, они су највећи губитници у кризи".

Бајатовић закључује да прво што треба да прекинемо јесте да не гледамо на предузетнике као на лопове и криминалце. "Без развијања јавног и приватног партнерства нема помака", рекао је Бајатовић.

Поповић каже да дугове може да врати само домаћа привреда, коју треба оживети новом индустријализацијом и уз велику подршку социјалним установама.

Структурне реформе су неопходне, а за то је потребна и храбра влада, поручио је Кравчук.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару