Читај ми!

Кривична пријава против возача

Против возача, који је изазвао ланчани судар код Пожарeвца у којем је погинула беба, а девет особа повређено, биће поднета кривична пријава. Узрок несреће неприлагођена брзина и лед на мосту. Стручњаци апелују на родитеље да користе седишта за превоз деце.

Пожаревачка полиција поднеће кривичну пријаву против возача који је изазвао ланчани судар у којем је погинула четворомесечна беба, а девет особа је повређено.

У саопштењу се наводи да ће пријава бити поднета против Дарка Б. из Кучева, који је управљао возилом у којем је била беба и још једна двогодишњa дeвојчица.

Директор пожаревачке болнице доктор Срећко Босић рекао је да је стање теже повређене женске особе у току ноћи стабилизовано и она је пребачена у Ургентни центар у Београду, где је и оперисана.

Укупно четири особе су пребачене за Београд, због тешких телесних повреда, пошто им је у пожаревачкој болници указана помоћ. "Остали повређени збринути су у пожаревачкој болници и нису у животној опасности", рекао је Босић.

Ланчани судар шест возила на магистралном путу Пожаревац-Кучево, код места Салаковац, догодио се у суботу око 20 сати код моста на Млави када је возач "бе-ем-веа" Дарко Б. (32) из Кучева, при преласку моста, изгубио контролу над возилом.

Возач је прешао на супротну коловозну траку и ударио у "рено карго" који је долазио из супротног правца. Тим возилом је управљала Снежана Г. (47) из Пожаревца. Он је, потом, ударио у заштитну ограду поред пута, а потом су налетела још четири возила.

Узрок несреће неприлагођена брзина и лед 

Полиција је саопштила да је узрок несреће, поред неприлагођене брзине, поледица на мосту, као и густа магла.

Борис Антић са Саобраћајног факултета истиче да треба проверити да ли постоји саобраћајна сигнализација на мосту која би указивала на могућу појаву поледице. Уз то, требало би испитати да ли је пут адекватно одржаван, како се не би створила поледица.

Према његовим речима, поставља се питање зашто је први учесник кочио и тек на крају требало би испитати брзину осталих учесника. 

Стручњаци упозоравају да је највећи узрок саобраћајних несрећа са трагичним последицама, управо, неприлагођеност временским условима. Ове јесени падавина скоро да није ни било, тако да возачи нису имали припремни период за зиму.

Приликом кочења на леду потребно је три и по пута више места за заустављање него на сувом. Уколико возачи коче по киши, зауставна путања је двоструко већа.

Услови кочења на леду, био то "фића" или "мерцедес", увек су исти, кажу стручњаци и додају да постоји још низ фактора који утичу на саму несрећу.

Поред услова пута и припремљеност самих аутомобила за зимске услове је неадекватна. Многи немају зимске пнеуматике, а и даље се драстично крше прописи о везивању у аутомобилу, и обавезним носиљкама и седиштима за децу.

"Готово да је несхватљиво зашто грађани не само да не желе да поштују закон, већ зашто не воде рачуна о себи", рекао је Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја и апеловао на родитеље да када превозе децу то чине у седиштима адекватним за превоз деце.

Из управе саобраћајне полиције упозоравају возаче да, без обзира на лепо време, очекују поледицу на надвожњацима, подвожњацима, дуж речних долина и у клисура, и да брзину прилагоде зимским условима вожње.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи