Читај ми!

Поново одбијен захтев Готовине

Трибунал у Хагу по други пут је одбио захтев одбране хрватског генерала Анте Готовине да се Србија обавеже на достављање докумената о операцији "Олуја".

Хашки трибунал је по други пут одбио захтев одбране хрватског генерала Анте Готовине да Србију обавеже на достављање докумената о операцији "Олуја" који, по тврдњи бранилаца, доказују да је егзодус Срба из Книнске крајине 1995. године био последица одлуке тамошњег српског вођства, а не офанзиве хрватске војске.

Генерала Готовину, који је заповедао "Олујом", Трибунал је у априлу неправоснажно осудио на 24 године затвора због прогона српског становништва из Книнске крајине, у августу и септембру 1995. године.

Готовинина одбрана тврди да власти Србије поседују извештаје о операцији "Олуја", које су морали да напишу официри Војске Југославије, у служби армије Републике Српске Крајине, као и да су више пута писаним захтевима покушали да из Србије добију документа, али им није стизао одговор.

Апелационо веће Трибунала одбило је захтев одбране јер се, по правилима суда, обавезујући налог државама може издати само у изузетним околностима, а одбрана Готовине није показала да такве околности постоје.

Првостепено веће је током суђења подробно размотрило питање исељавања српског становништва, узимајући у обзир и садржај преписа са седница ВСО и мноштво других докумената.

У захтеву, браниоци Готовине цитирали су закључак са седнице ВСО СРЈ, одржане 29. августа 1995, према којем сви официри "40. кадровског центра" Генералштаба ВЈ морају да напишу извештаје о догађајима у њиховој зони одговорности за време "хрватске агресије" на РСК.

Кадровски центри ГШ ВЈ - 40. и 30. служили су за упућивање официра ВЈ на службу у војске РСК и Републике Српске, а преко тих центара официри су били плаћани и остваривали су сва статусна права у ВЈ, односно СРЈ.

Закључком ВСО, на који се позива Готовинина одбрана, ти официри су били обавезани да те извештаје доставе тадашњем начелнику ГШ ВЈ Момчилу Перишићу до 15. септембра 1995.

"Команданта 40. кадровског центра", односно тадашњег заповедника војске РСК Милета Мркшића, ВСО је, такође, обавезао да генералу Перишићу "поднесе извештај о узроцима пада западних делова РСК".

Жалбе на пресуду

Те документе, поменуте у закључцима са седнице ВСО, одбрана генерала Готовине је тражила од Србије.

Поред Готовине, за злочине у "Олуји" неправоснажно је осуђен и полицијски генерал Младен Маркач на 18 година затвора, док је другооптужени Иван Чермак ослобођен кривице.

Одбране осуђених уложиле су жалбе на ту пресуду.

Записнике са седница ВСО власти Србије су доставиле Трибуналу током суђења Слободану Милошевићу, уз захтев да они остану недоступни јавности из разлога националне безбедности.

Записници су, затим, коришћени као докази у процесу генералу Момчилу Перишићу, а после завршетка суђења, минулог пролећа, са њих је, уз сагласност власти у Београду, скинута ознака поверљивости.

Трибунал је генерала Перишића у септембру осудио на 27 година затвора због помагања и подржавања злочина над несрбима у Сарајеву и Сребреници, као и због тога што није казнио починиоце ракетних напада на Загреб, 1993-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи