Читај ми!

Лекари из Србије код Младића

Екипа лекара из Србије отпутовала у Хаг, где би требало да прегледају Ратка Младића. Подаци о његовом здрављу су поверљиви и неће бити саопштени јавно, рекла портпаролка суда Нерма Јелачић.

Лекарска екипа из Србије отпутовала је у Хаг, по захтеву Ратка Младића. Представница за штампу Хашког трибунала Нерма Јелачић потврдила је Танјугу да ће тим лекара из Београда прегледати Младића, али је напоменула да, према правилима притворске јединице, они немају овлашћење да преписују третман хашком оптуженику.

"Специјалисти долазе у складу с правилима притворске јединице. Али, по тим истим правилима, они нису у могућности да прописују третман за оптужене, што искључиво чине холандски лекари и специјалисти који су запослени у притворској јединици", рекла је Јелачићева.

Јелачићева је подсетила да су Младић и његова одбрана изразили жељу да оптуженог прегледају лекари из Србије и додала да "није ни први ни последњи пут да лекари (из земаља бивше Југославије) долазе да прегледају неке од оптужених."

На питање да ли ће Трибунал обелоданити закључке српског лекарског тима, Јелачићева је одговорила да тај суд, по правилу, не износи детаље о здравственом стању оптуженика пошто су лекарски прегледи поверљиве природе.

Портпаролка суда је истакла да ни Младић никада није дао сагласност за објављивање информација о његовом здрављу.

Младић се 10. новембра није појавио на статусној конференцији због болести, о чему је правовремено обавестио Судско веће и дао одобрење да се судијама дају информације о његовом здравственом стању.

Председавајући судија Алфонс Ори је изјавио да Веће, због здравствених проблема оптуженика протеклих дана, размишља о томе да изда налог за састављање свеобухватног лекарског извештаја о Младићевој здравственој ситуацији.

Младић се приликом сваког досадашњег појављивања пред судом жалио на здравствене проблеме, а главни тужилац Трибунала Серж Брамерц оценио је, прошлог месеца, да је Младићево здравствено стање "разлог за забринутост."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи