Читај ми!

Тужилац за строжу казну Шешељу

Тужилац Брус Макфарлан уложио је жалбу на пресуду, којом је Хашки трибунал осудио Војислава Шешеља на 18 месеци затвора због непоштовања суда. Тужилац тражи да се казна Шешељу продужи на три године затвора.

Оценивши да је пресуда Хашког суда којом је Војислав Шешељ осуђен на 18 месеци затвора због непоштовања суда непримерена, тужилац Брус Макфарлан је уложио жалбу на пресуду којом тражи да се казна Шешељу продужи на три године затвора.

Мекфарлан који није запослен у тужилаштву Трибунала, већ је тужилац као "пријатељ суда", у жалби је оценио да је казна коју је Шешељу 31. октобра изрекло првостепено веће суда "непримерена".

Канадски тужилац као основу за жалбу навео је и то што ће Шешељ казну издржавати истовремено са затворском казном од 15 месеци која му је раније изречена у првом поступку због непоштовања суда.

Мекфарлан је, у жалби, назначио да је Шешељ већ издржао прву казну, те тако другу казну не може издржавати истовремено са њом.

Трибунал до сада није званично протумачио да ли су казне због непоштовања суда Шешељу већ урачунате у време које је од фебруара 2003. провео у притвору Трибунала.

Представница Суда Нерма Јелачић раније је изјавила да ће то зависити од пресуде коју ће Трибунал изрећи Шешељу на крају главног поступка. Тај поступак се против њега води по оптужници за ратне злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. Завршне речи на том суђењу заказане су за 5. март.

О жалби тужиоца Мекфарлана, одлучиће Апелационо веће Трибунала.

Трибунал је Шешеља крајем октобра осудио на 18 месеци затвора због непоштовања суда, због објављивања, упркос судској забрани, информација о идентитету заштићених сведока из главног процеса који се против њега води по оптужници за ратне злочине.

У време објављивања књиге, Шешељ је, према пресуди, био свестан да су сведоци били заштићени и да је знао да "њихов идентитет не може једноставно открити како му се хоће".

Шешељ је пролетос по трећи пут оптужен за непоштовање суда јер са своје интернет странице није уклонио књиге и податке о сведоцима. О наводима проширене оптужнице, прошле недеље одбио је да се изјасни, после чега је у спис, у складу с правилима суда, уведено да је изјавио да није крив.

Шешељ је у притвору Трибунала од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао одмах по објављеној оптужници. Суђење је почело новембру 2007, после једног неуспелог покушаја и Шешељевог штрајка глађу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи