Читај ми!

Годишњи извештај Трибунала

Хапшење Ратка Младића и Горана Хаџића представља прекретницу у историји Хашког трибунала, навео у годишњем извештају Трибунала Генералној скупштини УН председник тог суда Патрик Робинсон.

Председник Хашког трибунала Патрик Робинсон оценио у годишњем извештају који је поднео Генералној скупштини УН да хапшење Ратка Младића и Горана Хаџића представља прекретницу у историји тог суда и важан корак ка успешном окончању мандата.

"Хапшење Младића и Хаџића јесте прекретница у историји Трибунала и важан корак ка успешном окончању нашег мандата", изјавио је Робинсон, представљајући 18. годишњи извештај.

"Суђењем последњој двојици бегунаца, све особе против којих су подигнуте оптужнице биће изведене пред лице правде, а Трибунал ће обележити још једну победу у борби против некажњивости", рекао је Робинсон.

Према његовим речима, пред хашким судом су у току два претпретресна поступка, 16 суђења и 17 жалбених поступака, док су окончани процеси против 126 оптужених.

Председник Хашког трибунала поновио је да тај суд предузима све мере како би убрзао ток суђења, водећи рачуна о томе да ни на који начин не угрози законску процедуру, наведено је у саопштењу тог суда.

Робинсон је захвалио на помоћи државама чланицама УН, које су омогућиле Трибуналу да брзо и правично обавља свој посао, и позвао је међународну заједницу да подржи суд и у погледу успостављања фонда за жртве и сведоке.

"Више од 6.900 сведока из целог света и особа које су их пратиле добило је позив да се појави пред Трибуналом. Да није било храбрости тих сведока да иступе и сведоче, не би било ни суђења и некажњивост би превладала", истакао је Робинсон.

"Те жртве сукоба у бившој Југославији имају право на надокнаду, у складу с међународним правом, за злочине који су над њима почињени."

Робинсон је подсетио да је хашки суд предузео одређене кораке како би успоставио систем пружања помоћи и подршке жртвама.

Председник Хашког трибунала позвао је земље чланице Генералне скупштине УН да подрже тај пројекат.

"Трибунал не може само пресудама да донесе мир и помирење у регион. Неће бити трајног мира ако не буду спроведене и друге мере, а једна од њих јесте да се жртвама обезбеди надокнада за њихове патње", рекао је Робинсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи