Читај ми!

Вилијамсон трагом доказа

Пратићу доказе где год ме они одведу, рекао шеф тима Марти Џон Клинт Вилијамсон током посете Тирани. Власти Албаније обећале да ће сарађивати у истрази, наводи се у саопштењу специјалног тужиоца ЕУ. Српска министарка Снежана Маловић потврдила да ће и Србија сарађивати са Вилијамсоном.

Власти Албаније обећале су да ће сарађивати у истрази о трговини људским органима на Косову 1998-1999. године, изјавио је главни тужилац специјалног истражног тима ЕУ за испитивање навода о трговини органима Џон Клинт Вилијамсон.

Вилијамсон је рекао да ће "пратити доказе где год га они одведу", наведено је у саопштењу ЕУ.

Специјални тужилац ЕУ јуче је у Албанији започео истрагу о наводима да је криминална мрежа продавала органе заробљених цивила током рата 1998-1999. године.

У разговору са албанским премијером Саљијем Беришом и јавним тужиоцем Ина Рамом, Вилијамсон је затражио подршку у истрази.

Портпароли албанске владе одбили су да изнесу детаље са ових сусрета.

Еулекс је у јуну формирао специјални тим истражитеља и тужилаца задужених да покрену прелиминарну истрагу поводом извештаја известиоца Савета Европе Дика Мартија, објављеног децембра прошле године.

У том извештају Марти је изнео да су високи команданти Ослободилачке војске Косова (ОВК), међу којима и премијер Косова Хашим Тачи, умешани у организовани криминал и трговину људским органима.

Марти је у свом извештају написао да су они држали притворне центре на албанској граници у којима су убијани заробљени цивили, већином Срби, а њихови органи продавани на црном тржишту.

И Тачи и Албанија су негирали ове оптужбе и одбацији извештај Мартија. Тада је Албанија, и поред тога што је оптужбе оквалификовала као "лажне", саопштила да је отворена за сваку истрагу на својој територији, као и да је спремна да помогне истрагу која ће довести до истине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи