Читај ми!

Хашки јеловник

Војислав Шешељ одбио да се изјасни о допуњеној оптужници за непоштовање суда, а судија наложио да се у спис упише да се оптужени изјаснио да није крив. Шешељ протестовао и због хране у Схевенингену, а у судницу је донео неотворену порцију те хране и понудио судији Бартону Холу да је проба.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ поново је одбио да се пред Хашким трибуналом изјасни о кривици по трећој допуњеној оптужници за непоштовање суда.

Пошто је Шешељ то учинио и пре седам дана, судија Бартон Хол у спис је, по правилима суда, увео да је оптужени изјавио да није крив.

Трибунал је Шешеља, крајем маја, оптужио за непоштовање суда зато што је одбио више судских налога да са своје интернет странице уклони три књиге и документе у којима се открива идентитет заштићених сведока.

Почетком јула, Шешељ је изјавио да није крив. Оптужница је у октобру проширена наводом да Шешељ није поступио по поновљеном налогу суда од 15. јула да са своје интернет странице уклони укупно четири књиге и друге документе који садрже податке о идентитету сведока.

Као и прошлог петка, Шешељ је у судници рекао да не жели да се изјасни због тога што му је судски секретар крајем октобра увео надзор разговора са правним саветницима због сумње да им је преносио поверљиве информације.

"Радо бих се изјаснио, али не могу зато што не разумем оптужницу и нећу моћи да се изјасним док ми не омогућите правну помоћ", рекао је Шешељ у судници.

Шешељ: Нарушена права

Према његовим речима надзором разговора са правним саветницима нарушено му је једно од основних процесних права - право на правну помоћ. Шешељ је поднео и захтев за обештећење од 1.000 евра због "претрпљене бриге, фрустрације и осећаја збуњености, усамљености и напуштености".

Шешељ је протестовао и због хране у судском притвору у Схевенингену, а у судницу је донео неотворену порцију те хране и понудио судији Холу да је проба.

"Нудим вам нагодбу: пробајте само један залогај, а ја ћу заузврат са своје интернет странице скинути три књиге и све документе", рекао је Шешељ.

Судија Хол је узвратио да "неће дозволити Шешељу да рочиште претвори у фарсу", а да ће о његовим примедбама на храну бити обавештен судски секретар.

Крајем октобра, Трибунал је Шешеља осудио на 18 месеци затвора због непоштовања суда, утврдивши да је он, упркос забрани суда, намерно објавио идентитет десет заштићених сведока у једној од својих књига. Шешељ је раније већ био осуђен на 15 месеци затвора због истог прекршаја, а казне су му обједињене.

Шешељ је више пута пред Трибуналом најавио да ће "изазвати десет процеса за непоштовање суда" како би рад суда учинио апсурдним.

У трећој оптужници за непоштовање суда пише да је Шешељу низом одлука Трибунал наложио да са своје интернет странице уклони више докумената, укључујући три његове књиге, "који садрже информације које откривају идентитет више сведока".

"Својим поступцима и пропустима, Шешељ је починио дело непоштовања суда тако што је свесно и намерно ометао спровођење правде пропуштајући да уклони поверљиве документе са своје Интернет странице упркос налозима Трибунала", пише у јединој тачки оптужнице.

У притвору Трибунала у Схевенингену, Шешељ је од краја фебруара 2003. када се добровољно предао, одмах пошто је суд обелоданио оптужницу против њега.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи