Читај ми!

Одузето 350 милиона евра

Србија је до сада одузела имовину стечену организованим криминалом у вредности од 350 милиона евра, речено на конференцији посвећеној управљању одузетом имовином.

У протекле две и по године, одузета је имовина стечена кривичним делима вредна више од 350 милиона евра, али су, упркос добрим резултатима, неопходна законска побољшања, речено је на Конференцији посвећеној могућностима за социјално коришћење одузете имовине.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић оценио је да надлежни државни органи "одлучно и одлично" примењују закон јер, како је рекао, резултати су изнад почетних очекивања.

"Успели смо да разоружамо наше противнике и да им не дозволимо да нас поново нападну", рекао је Радисављевић.

Говорећи о побољшањима садашњег закона, тужилац је указао да би нова решења требало да омогуће да се борба против организованог криминала финансира управо средствима одузете имовине која је стечена кривичним делима.

Радисављевић се залаже да се убудуће, поред убијених жртава кривичних дела, право на накнаду штете обезбеди и њиховим наследницима објаснивши да би се на тај начин избегло поновно "виктимизирање жртава" у парничним поступцима.

Радисављевић је истакао да би део средстава од одузете имовине требало усмерити и на невладин сектор који, како је навео, даје велики допринос и подршку држави у борби против организованог криминала.

Директор Дирекције за управљање одузетом имовином Југослав Стојиљковић рекао је да је за две и по године примене Закона у надлежности Дирекције преко 350 милиона евра, углавном привремено заплењене покретне и непокретне имовине и новчаних средстава.

Стојиљковић је указао да су измене Закона, који се примењује од 1. марта 2009. године, неопходне и ради усклађивања с новим процесним законима.

Шеф канцеларије ОЕБС-а у Србији Томас Мур оценио је да је за успешнију стратегију у борби против организованог криминала нужна улога цивилног друштва.

"Организовани криминал не егзистира ван друштва и држава не може сама да се избори с њим", рекао је Мур истакавши да је зато неопходна сарадања невладиног сектора и државе, као и транспарентна употреба одузете имовине како би и локална заједнца од тога имала користи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи