Трибунал: Младић се још опоравља

Ратко Младић се још опоравља од упале плућа, наводи се у писаној изјави представнице суда Нерме Јелачић. Младић добија терапију за различите болести, од којих су многе од пре његовог пребацивања у Трибунал, наводи Јелачић.

Оптужени Ратко Младић који јуче због болести није дошао у судницу Трибунала у Хагу, још се опоравља од упале плућа, наводи се у писаној изјави представнице суда Нерме Јелачић, преноси Бета.

Подсећајући на "извештаје да је Младић био у болници ради лечења од упале плућа" почетком октобра, Јелачић је у писаној изјави назначила да се "он од тада вратио у притвор" и да његово стање "напредује, али да се (Младић) још опоравља".

Младић "добија терапију за различите болести, од којих су многе од пре његовог пребацивања у Трибунал", прецизирала је представница суда.

Јелачић је изјавила да се Младић јуче "одрекао права да присуствује расправи, зато што се није осећао довољно добро".

Преглед који су потом обавили лекари у притвору потврдио је да је оптужени "заиста" сувише болестан за присуство у судници.

Младић је, по изјави Јелачићеве, прексиноћ дао писани пристанак да претресном већу буду достављене све информације о његовом здравственом стању. Јелачић је, истовремено, негирала да је Младић то раније дозвољавао.

"Његов здравствени досије предат је претресном већу, што ће судијама омогућити да се упознају са Младићевим стањем и да утврде да ли је потребно предузети даље мере", пише у изјави представнице суда.

Председавајући судија Алфонс Ори наговестио је, током јучерашње статусне конференције, да ће веће затражити да подробним специјалистичким прегледом буде у потпуности утврђено Младићево здравствено стање.

Лекари из Србије код Младића

Идуће недеље, Младића би, на његов захтев, требало да прегледа и екипа специјалиста из Србије.

Јелачићева је поновила да Младић, као и сви други притвореници, има најбољу расположиву медицинску негу у Холандији.

Младић, оптужен за геноцид над Муслиманима и Хрватима у БиХ, по незваничним информацијама, пре него што је ухапшен крајем маја,  доживео је бар два мождана удара, од којих је један, како је недавно сугерисао главни тужилац Серж Брамерц, био "релативно кратко" пре хапшења. 

Током појављивања у судници Младић се готово није служио десном руком, а њему је у притвору Трибунала летос успешно оперисан брух.

Бившег команданта Војске Републике Српске ухапсиле су 26. маја српске власти у Лазареву код Зрењанина. Трибуналу је изручен 31. маја, а у јуну и јулу одбио је да се изјасни о кривици, после чега је у спис, у складу са судским правилима, уведено да је Младић изјавио да није крив.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи