Читај ми!

Српски лекари код Младића у Хагу

Група лекара из Србије прегледаће Ратка Младића следеће недеље у притвору Хашког трибунала. У складу са правилима суда, резултати прегледа неће бити објављени.

Група лекара-специјалиста из Србије идуће недеље ће у притвору Хашког трибунала посетити генерала Ратка Младића, оптуженог за геноцид над несрбима у БиХ, потврдио је суд у Хагу.

Представница Трибунала Нерма Јелачић није прецизирала када ће тачно лекари посетити и прегледати Младића, али је назначила да, у складу са правилима суда, резултати прегледа неће бити објављени.

Подсећајући да сви оптужени имају право да затраже да их прегледа лекар по њиховом избору, Јелачићева је напоменула да Младић није први притвореник који је то учинио, нити ће посета његових лекара бити прва.

"Посета је резултат контаката између Младићеве одбране, секретара суда и власти Србије, који су потрајали неко време", рекла је представница Трибунала.

Младић, који је за себе више пута у судници рекао да је "веома болестан човек", али до недавно није допуштао увид суду у историју болести. Прошлог месеца је од судија, током расправе о стању у поступку, затражио да омогуће да га посете лекари из Београда који су му "поставили прву дијагнозу".

Недуго после статусне конференције, почетком октобра, Младић је био пребачен у једну хашку болницу због упале плућа. Раније му је у притворској болници оперисан брух.

Од првог појављивања у судници, почетком јуна, Младић је до октобра приметно смршао. Младић је, док се није нашао у Хагу, доживео бар два мождана удара, од којих је један, према недавној изјави главног тужиоца Сержа Брамерца био непосредно пре хапшења.

Трибунал је више пута од Младићевог пријема у притвору у Схевенингену, крајем маја, негирао да су код њега откривена озбиљнија обољења.

Младић би сутра требало да се појави у судници на расправи о стању у поступку на којој ће га судија Алфонс Ори позвати да се изјасни о кривици по трећој допуњеној оптужници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи