Читај ми!

Брамерц: Недовољан напор Србије

Напори Србије да ухвати бегунце, Ратка Младића и Горана Хаџића, нису били довољни, навео је главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц у најновијем извештају о сарадњи Србије са тим судом.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц навео је, у свом најновијем извештају, да напори Србије да ухвати бегунце, Ратка Младића и Горана Хаџића, нису били довољни.

Брамерц је у извештају, у који је Интернет портал РТС-а имао увид, рекао да власти Србије "изражену жељу за проналажење бегунаца морају да преточе у конкретну акцију и видљиве резултате".

"Бројни рокови и циљеви који су постављени пред Србију нису испоштовани. Стратегија коју Србија тренутно спроводи показује се крајње неефикасном", пише у извештају.  

"Србија мора да преиспита своју стратегију и приступ хватању бегунаца. Неопходан је ригорознији приступ, проширивање опсега истраге, и ефикасно коришћење свих расположивих средстава", навео је Брамерц.

"Српске власти фокусирале су се на ограничен број трагова и нису успеле да примене споразум по коме истрага треба да буде много шира", навео је Брамерц.  

Брамерц каже да је био два пута у Београду и да је током његовог последњег доласка Србија је поручила да је повећала број људи који раде на потрази и да је, у тој акцији, повећала улогу полиције.

Део извештаја који се односи на уступање докумената и асистенцију при довођењу сведока у поступцима који се воде пред Хашким трибуналома интониран је позитивно, уз констатацију да је одговор на захтеве истражитеља за приступ документима и архивама био благовремен и адекватан, те да, у том домену сарадње, нема неиспуњених захтева.

"Тужилаштво Хашког трибунала охрабрује власти Србије да наставе да ефикасно одговарају на наше захтеве, јер то ће бити од кључне важности за завршетак преосталих суђења и жалбених поступака у Хагу", закључено је у извештају.

Савет безбедности УН размотриће Брамерцов извештај на седници која је заказана за 6. јуни.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи