Читај ми!

Катарина Ребрача пред судијом

На почетку поновљеног суђења, Катарина Ребрача је рекла да је два милиона динара прилога и донације искористила за покривање минуса свог хуманитарног фонда.

Оптужена Катарина Никол Ребрача изјавила је да милион динара добровољних прилога грађана уплаћених уз рачуне за Инфостан, као ни милион динара донације компаније "Југоросгас" није уплатила за куповину мамографа, него за плаћање заосталих дуговања њеног хуманитарног фонда.

"Признајем, можда је грешка што те паре нисам пребацила Фонду Б 92 за куповину мамографа. Имала сам, међутим, дуговања за различите манифестације фонда које сам морала да покријем", рекла је Ребрача у одбрани на почетку поновљеног суђења пред Вишим судом у Београду.

Суђење Катарини Ребрачи почело је испочетка због промене судије, пошто је предмет додељен судији Јасмини Васовић.

Катарина Ребрача, њена мајка Сандрина Богуновић, и њихове сараднице Слађана Миронија и Мирјана Христић оптужене су за злоупотребе у фонду "Катарина Ребрача" у вредности од 37 милиона динара од 2006. године до 2010. године.

Оптужена је навела да није обавестила "Југоросгас" да није уплатила новац за мамограф јер јој ни на крај памети није било да тај новац не уплати за ту сврху.

"Са Вераном Матићем и Горданом Пауновићем из Фонда Б 92 имала сам више него класичан пословни однос и људски сам замолила Верана да ми да још мало времена да платим минусе и он ми је рекао да није проблем. Није причињена никаква штета, јер су два мамографа тада већ купљена и пуштена у рад", рекла је Катарина Ребрача. 

Навела је да фонд, у којем је била једина запослена, није основала да би живела од новца који су донатори уплаћивали, него због помоћи женама и указивања на опасности од рака дојке, као и да циљ фонда никада није био лечење, него кампање у јавности, хуманитарне акције, добротворне аукције.

Додала је да је за потребе манифестација фонда некада плаћала у готовини, јер је тако било јефтиније него преко рачуна. 

"Моја огромна амбиција и жеља да што више људи види розе машницу и увиди опасност од рака дојке навела ме да један део плаћам у готовини. За четири године, до мог хапшења почетком 2010. године, било је 146 акција фонда, прегледано је 1.000 жена код којих је установљено 18 случајева карцинома дојке", рекла је Катарина Ребрача.

Токови новца

На питање судије Јасмине Васовић да објасни шта је оптужена Слађана Миронија радила за 7,2 милиона динара колико јој је фонд уплатио за консалтинг услуге за три године, Катарина Ребрача је одговорила да је Миронијина агенција "Топ имиџ" била задужена за "изглед бине, брендирање манифестације и избор бендова који ће свирати".

"Топ имиџ је био организатор рада, сачињавао је донаторске понуде, обављао телефонску комуникацију са компанијама, креативним тимом, слао решења за рекламне материјале штампаријама. Миронија је била моја десна рука, звала је по четири компаније и четири штампарије, познате личности и новинаре", рекла је Катарина Ребрача. 

Судија је констатовала да су то биле услуге пословног секретара и питала Ребрачу шта је оптужена Мирјана Христић радила за три милиона динара који су јој уплаћени за две године, а оптужена је одговорила да јој је Мирјана Христић "чувала дете пет година". 

"Морала је да се пријави на биро и онда смо основали агенцију да би она могла да уплаћује стаж и доприносе, а део тог новца је подизан у готовини, као на пример за постављање штанда у тржном центру Ушће који је коштао 12.000 евра, али сам ја средила да кошта дупло мање", рекла је Катарина Ребрача. 

Центар за креативно домаћинство Сандрине Богуновић израђивао је розе машнице, симбол борбе против рака дојке и хеклана срца која су дељена гостима манифестација, рекла је Ребрача и додала да је фонд од Центра куповао шалове, а да јој је мајка помогла тако што је упознала са модним креаторима и председницима општина у Србији и за то није тражила никакву накнаду.

Додала је да је сматрала да има право да за себе троши део новца фонда јер је у фонду било и средстава које она уплатила. 

"Нисам куповала накит за себе, него сам га набављала по једној цени, а на аукцијама на хуманитарним манифестацијама продавала по другој, вишој цени, и разлику смо давали за операције болесне деце", рекла је Катарина Ребрача.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи