Читај ми!

"Амнести" подржао истрагу

Међународна група за заштиту људских права "Амнести интернешенел" залаже се за независну истрагу о трговини органима на Косову и Метохији. Кључна ствар да се обезбеди ефикасна заштита сведока, рекла истраживач Шон Џонс.

Независну истрагу о трговини органима на Косову и Метохији, на коју је указао известилац Савета Европе Дик Марти, залаже се и Међународна група за заштиту људских права "Амнести интернешенел". Та организација сматра да је кључно да се обезбеди ефикасна заштита сведока, изјавила је истраживач Шон Џонс.

У интервјуу за радио Слободна Европа Џонсова је изјавила да сумња да је Унмик добро решење за истрагу Мартијевих навода, јер је Унмик, како каже, "од почетка знао за ове оптужбе, а није предузео мере да заврши истрагу о њима и то док су трагови још били свежи".

Џонсова упозорава да Еулекс нема адекватан програм заштите сведока неопходан за истрагу.

"Знамо да је у актуелним истрагама против Фатмира Љимаја један сведок осуђен зато што је одбио да сведочи, иако се, изгледа, ради о жртви у том случају. Свесни смо и чињенице да поновљено хашко суђење Рамушу Харадинају касни зато што главни сведок одбија да сведочи", наводи сарадница "Амнести интернешенела".

Џонсова додаје да програм заштите сведока који је веома скуп мора бити подржан од чланица ЕУ, али напомиње да се та организација не опредељује о томе под чијим окриљем треба да се води истрага.

"'Амнести интернешенел' инсистира на томе да ЕУ треба да обезбеди финансијску подршку за заштиту сведока" , навела је Џонсова.

Према њеним речима, неопходно је обезбедити гаранције сведоцима да ће им се омогућити да живе изван Косова, а ми верујемо да би људи са Косова радије живели у европским земљама него у неким другим деловима света.

"Стање ствари у погледу заштите сведока данас готово је исто као и пре неколико година под УНМИК-ом - неадекватна заштита сведока, истражни тимови без довољно стручњака и персонала и без неопходних средстава за квалитетну истрагу", објашњава Џонсова.

На Косову, према њеним речима, преовладава политичка клима у којој ниједан члан владе није иступио и активно охрабрио људе да се појављују као сведоци, а камоли да им је понудио било какву подршку.

"Дакле, све су то разлози што нам треба заиста снажан програм заштите сведока. У Скупштину Косова је, додуше, упућен предлог закона који треба да регулише заштиту сведока, али нисмо видели предлог тог законског акта тако да не можемо да га коментаришемо, односно, да оценимо да ли задовољава међународне стандарде кад је у питању заштита сведока", закључује Џонсова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи