Читај ми!

Нагодба за одабране

Николас Кејџ и Наоми Кембел само су две од безброј познатих особа које су се, са циљем да избегну лош публицитет суђења, нагодиле. Такав вид окончања судског процеса тек треба да заживи у Србији. Нагодба је најбољи начин да се судски процеси скрате, а трошкови смање, истиче професор Правног факултета Горан Илић.

За разлику од Србије, у којој се нагодба као правно средство примењује тек годину и по дана, у свету та пракса постоји већ деценијама. Више од 90 одсто кривичних предмета решава се преговорима тужиоца, браниоца и окривљеног, чиме се драстично смањују трошкови и утрошено време. 

Када се нешто жели истаћи као незаобилазно, на западу је добро позната пословица "само смрт и порез". Упркос томе што се утаја пореза сматра једним од најтежих прекршаја, процеси се често завршавају нагодбом, поготово када је реч о познатим личностима.

Познатима се никако не исплати повлачење њиховог имена по медијима у лошем контексту, па су тако неки од њих, у жељи да избегну да цео случај оде на суд, нагодбом решили проблем са државом.

Међу њима су глумац Николас Кејџ, тенисер Борис Бекер и оперски певач Лучано Павароти.

Ипак, има и оних који нису хтели да се нагоде, попут глумца Веслија Снајпса, па су осуђени на затворске казне.

Професор Правног факултета у Београду Горан Илић истиче да се у Америци 95 одсто случајева оконча на тај начин.

"Некада је и на Западу био проблем у дужини трајања одређених случајева, а нагодбом се управо то избегава", наводи Илић. 

Нагодбе у свету познатих неретко се завршавају пресудама о друштвено-корисном раду. Тако је топ модел Наоми Кембел због недоличног понашања пет дана брисала подове, радећи у згради градске чистоће у Њујорку.

Стручњаци наводе да је за сваку нагодбу битно да се договор о казни препусти самим актерима процеса.

Илић напомиње да се, у земљама у којима је пракса нагодбе изражена, веома пази да се било какве информације и услови нагодбе не износе у јавност, како широка публика не би спекулисала и потенцијално утицала на исход процеса. 

"Свако изношење података у јавност, да је нагодба предложена или да суд треба да одлучи, представља нешто што се третира као повреда закона", истиче Илић.   

Ипак, у Америци је јавност будно пратила случај америчког глумца Чарлија Шина, који је био оптужен за напад на супругу. Нагодио се с Тужилаштвом и осуђен је на 30 дана лечења у Центру за болести зависности.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи