Младић и Хаџић главна препрека

Хапшење Ратка Младића и Горана Хаџића нема алтернативу, каже главни тужилац Хашког трибунала уочи посете Београду. Извештај који ће поднети Савету безбедности УН биће уобличен после разговора са српским званичницима.

Главни хашки тужилац Серж Брамерц изјавио је да хапшење Ратка Младића и Горана Хаџића нема алтернативу и да препоруке које је дао у фебруару још нису испуњене.

Брамерц, који ће сутра посетити Београд, рекао је да ће саговорницима пренети став "да се могло и да се може учинити више по питању сарадње са Судом."

То што нису ухапшени Младић и Хаџић представља главну препреку у сарадњи Србије и Трибунала. Зато ћемо у Београду, баш као и у фебруару, поновити јасну поруку - хапшење преостале двојице бегунаца нема алтернативу, рекао је Брамерц у интервјуу Танјугу.

Упитан какав ће бити извештај који ће почетком јуна поднети Савету безбедности УН, Брамерц је одговорио да то још не зна и да ће извештај бити уобличен тек после разговора са српским званичницима.

Пажљиво ћу саслушати посебно оперативне службе како бисмо видели колико је урађено од моје последње посете и онда ћемо донети закључке, додао је Брамерц.

Упитан каква су његова очекивања од посете Београду, Брамерц је нагласио да га то што у Београду увек има колегијалне и конструктивне разговоре не спречава да буде критичан када је реч о чињеници да нису ухапшена преостала два хашка бегунца.

"И на прошлој седници СБ УН изнели смо више препорука, указали да у истрази мора да буде учињено више, да су потребни већи ресурси, да се мора имати свеобухватан приступ и да се мора учинити знатно више када је реч о мрежама подршке", рекао је Брамерц.

Брамерц је рекао да "чује" да постоји снажна опредељеност српских власти да уколико се Младић и Хаџић налазе на територији Србије учинити све да буду изведени пред лице правде.

Процена на основу чињеница

"Али мој посао није да судим на основу тога, већ на основу онога што се дешава на терену или што се не дешава. Процену доносим на основу чињеница", рекао је Брамерц.

Када је реч о европским аспирацијама Србије - повезаности сарадње с Трибуналом и даљих корака Србије на путу ка Унији, Брамерц је истакао да је свестан да питање проширења ЕУ представља изузетно важну тему за земље бивше Југоласавије.

"Али то је политички процес, а ја нисам укључен у политички процес. Као и увек, изнећу техничку, али објективну, процену о томе шта је добро и где треба уложити више напора", рекао је Брамерц.

Главни хашки тужилац је такође нагласио да ће том приликом истаћи, као и раније, да је условљавање веома користан инструмент.

"Ако су на слободи још само двојица бегунаца, мислим да је то у великој мери резултат веома ефикасне политике ЕУ која процес проширења везује за пуну сарадњу с Трибуналом", истакао је Брамерц.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи