Читај ми!

Прихваћена нагодба са Цецом

Виши суд у Београду прихватио нагодбу Тужилаштва и певачице Светлане Ражнатовић и њене сестре. Према нагодби, Ражнатовићева ће добити годину дана кућног затвора и платити новчану казну од 1,5 милиона евра.

На данашњем рочишту, Виши суд у Београду прихватио је споразум о признању кривице између певачице Светлане-Цеце Ражнатовић, њене сестре Лидије Величковић Оцокољић и Вишег тужилаштва у Београду.

На питање судије Слађане Марковић да ли кривицу признаје добровољно, свесно и без заблуде, Светлана Рражнатовић одговорила је кратко: "Наравно".

Судија Слађана Марковић рекла је да ће пресуда бити донета по правоснажности решења о прихватању споразума.

Према нагодби са Тужилаштвом, Светлана Ражнатовић ће у кућном притвору провести осам месеци, а Лидија Оцокољић шест месеци.

Сестре, које су се одрекле права на жалбу, према споразуму су обавезне да плате милион и по евра држави у три рате од по 500.000 евра.

Прву рату ће платити у року од 15 дана од правоснажности пресуде, другу у року од шест месеци, а трећу у року од две године, с тим што ће за трећу рату бити стављена хипотека на вилу Ражнатовићеве у београдском насељу Дедиње.

Споразумом је утврђено да Светлани Ражнатовић буде одузето све оружје заплењено у њеној кући, приликом хапшења 2003. године.

Олакшавајуће околности

Судија Слађана Марковић је рекла да је казна "одмерена применом нарочито олакшавајућих околности, јер се ради о неосуђиваним особама које од 2002. године нису вршиле кривично дело".

"Светлана Ражнатовић је самохрана мајка два малолетна детета, њена сестра је породична жена, а и 'Обилић' није истакао одштетни захтев. Оне нису чиниле кривична дела од 2002. године, што указује да нису особе склоне кривичним делима", рекла је судија Марковић, образлажући олакшавајуће околности.

Судија је објаснила да милион и по евра није казна, него враћање имовинске користи стечене кривичним делом.

Фудбалски клуб "Обилић" није поднео одштетни захтев, нити се придружио кривичном гоњењу, а пуномоћник клуба, адвокат Милан Зиндовић је образложио да је то тако, јер клуб сматра да су оптужене износ од трансфера фудбалера уплатиле на рачун клуба и да га нису узеле за себе.

"Пошто 'Обилић' није истакао одштетни захтев, а у закону стоји да нико не може да задржи добит стечену кривичним делом, онда је логично да се новац уплати у буџет", рекла је судија Марковић.

Осам година истраге 

Ражнатовићева се почетком априла нагодила са Тужилаштвом да призна да је противправно присвајала новац од трансфера 10 фудбалера ФК "Обилић" у иностране клубове и без дозволе држала 11 пиштоља, у замену за годину дана кућног затвора и милион и по евра новчане казне.

После закључења споразума портпарол Тужилаштва Томо Зорић објаснио је да ће наплатом казне од милион и по евра од Ражнатовићеве држава зарадити три пута више од износа за који је била оштећена, кроз облике утаје пореза.

Више тужилаштво у Београду крајем марта је подигло оптужницу против Ражнатовићеве, због сумње да је са сарадницима противправно присвојила око четири милиона немачких марака и више од три милиона долара од трансфера фудбалера ФК "Обилић" у иностране клубове, као и држања 11 пиштоља без дозволе.

После осам година истраге, која је више пута проширивана, осим Ражнатовићеве оптужницом су обухваћени њена сестра и некадашњи руководиоци ФК "Обилића" Драгиша Бинић и Јован Димитријевић због продаје једног играча.

Споразумом о признању кривице нису обухваћени Бинић и Димитријевић, тако да се процес против њих наставља. Они су уложили приговоре на оптужницу, о којима треба да одлучи Суд.

После подизања оптужнице, Више тужилаштво је наложило споровођење финансијске истраге против Ражнатовићеве и њених сарадника, како би се утврдило да ли је њена имовина већа од легално стечених прихода, али је после закључења споразума и та истрага обустављена.

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи