Читај ми!

Симовићу одређен притвор

Некадашњем припаднику "земунског клана" Милошу Симовићу одређен притвор. Поновљено суђење Симовићу, у оквиру процеса за убиство премијера Зорана Ђинђића, почиње 1. јуна.

Специјални суд у Београду одредио је притвор некадашњем припаднику "земунског клана" Милошу Симовићу, у процесу за убиство премијера Зорана Ђинђића 13. марта 2003. године.

Симовића је претходно саслушало трочлано кривично ванпретресно веће, на седници затвореној за јавност, рекла је Танјугу његов бранилац Радмила Бјелетић.

Бјелатићева није желела да говори о садржају исказа свог брањеника, који је, поред осталог, требало да објасни где и како се скривао више од седам година, колико је провео у бекству после убиства Ђинђића 2003. године до хапшења 10. јуна 2010. године.

Према њеним речима, та седница је одржана у складу са законском процедуром, пошто Симовић више нема статус осуђеног лица, после дозволе суда да му се понове суђења за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића и злодела земунског клана.

Седници која је трајала око сат времена, поред судија и Симовића, присуствовао је и заменик тужиоца и Бјелетићева као његов бранилац.

Осуђен у одсуству на 30 година

Један од најближих сарадника убијеног вође земунског клана Душана Спасојевића приведен је из пожаревачког затвора "Забела", у који је упућен на издржавање казне, пошто је, после седам година бекства, прошлог лета ухапшен на граничном прелазу између Хрватске и Србије.

Током поновљених процеса, Симовић ће надаље боравити у притвору Окружног затвора у Београду.

Симовић је током седмогодишњег бекства, у одсуству правоснажно осуђен на 30 година затвора, због учешћа у убиству премијера, и на 40 година затвора, због кривичних дела која је извршио као припадник земунског клана.

Суд му је одобио понављање суђења, јер је осуђен у одсуству, а почетак новог суђења за убиство премијера заказано је за 1. јун.

Заједно са њим, на оптуженичку клупу сешће и припадник земунског клана Сретко Калинић, коме је, као и Симовићу, суд одобрио понављање процеса, пошто је био у бекству више од седам година, па је у одсуству правоснажно осуђен на 30 година затвора, због учешћа у убиству премијера.

Понављање процеса

Калинић је због низа убистава, отмица и других кривичних дела у процесу против земунског клана осуђен на 40 година затвора, а поновљено суђење за та кривична дела биће му накнадно заказано.

Милош Симовић је ухапшен 10. јуна прошле године, на граничном прелазу између Хрватске и Србије, два дана након што је у Загребу тешко ранио Калинића, с којим се, како сумња Тужилаштво, скривао више од седам година.

Калинић је, 8. јуна прошле године, ухапшен у Хрватској, а 25. августа изручен Србији. Он је био први хрватски држављанин који је предат на основу Споразума Србије и Хрватске о међусобном изручењу држављана.

Симовић се од јуна налази у пожаревачком затвору "Забела", где служи вишедеценијску казну затвора, док је Калинић у Окружном затвору у Београду.

Суђења за убиство премијера и за кривична дела земунског клана биће поновљена само њима двојици, али не и осталим осуђенима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи