Ухапшен вештак у случају Караџић

По налогу Хашког трибунала, у Сарајеву ухапшен професор Берко Зечевић, јер се није као сведок вештак одазвао у процесу против Радована Караџића. Професор до изручења у притвору, а требало би да сведочи о масакру на пијаци Маркале.

Професор сарајевског Машинског факултета и судски вештак Берко Зечевић ухапшен је у Сарајеву по налогу Трибунала у Хагу.

Професор се није одазвао позиву да сведочи о случају Маркале на суђењу бившем председнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу, јавили су бањалучки електронски медији.

Суд БиХ је објаснио да се неодазивање позиву Трибунала за сведочење сматра непоштовањем суда и Зечевићу данас одредио притвор до изручења Суду у Хагу. 

Како се наводи, Зечевића је у петак у његовом стану у Сарајеву ухапсила судска полиција Суда БиХ.

Зечевићев адвокат по службеној дужности Душко Томић изјавио је да је Трибунал тражио од Тужилаштва БиХ да се његовом брањенику одреди притвор до изручења у Хаг, где је на суђењу Караџићу требало да као вештак сведочи о нападу на сарајевску пијацу Маркале.

Томић је навео да је Зечевић одбио да вештачи пред Трибуналом јер је то чинио више пута, те да то и не може због здравственог стања.

"Хашки трибунал од њега тражи да сведочи пет дана пред одбраном и Tужлаштвом у предмету 'Караџић'", казао је Томоћ.

Како су пренели бањалучки електронски медији, Зечевић је је 5.фебруара присуствовао скупу поводом обележавања годишњице страдња на пијаци Маркале, и тада изјавио да о Маркалама "има више истина и да се за истину треба борити, јер она не долази сама".

На сарајевској пијаци Маркале од експлозије гранате 5. фебруара 1994. године погинуло је 68 људи, а више од стотину је рањено. Други напад на ту пијацу десио се у августу 1995. године, када је погинуло 37 људи, а скоро стотину рањено.

Зечевић је раније пред Хашким трибуналом сведочио и на суђењима некадашњем председнику Србије Слободану Милошевићу и генералу Војске РС Станиславу Галићу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи