Убијање сведока је скандал

На Косову је, последњих године, убијено више десетина људи који су сведочили о почињеним злочинима, а убијање сведока никога у Европи није дирнуло. То је прави скандал, а не мој извештај, истакао је Дик Марти у интервјуу за љубљанско "Дело".

Чињеница да убијање сведока на Косову никога у Европи није дирнуло и да су сви о томе ћутали прави је скандал, а не мој извештај о трговини органима, изјавио је специјални известилац Савета Европе Дик Марти у интервјуу за словеначки дневник Дело.

"Последњих година на Косову је убијено више десетина људи који су сведочили о почињеним злочинима. Међутим, убијање сведока никога у Европи није дирнуло. Сви су ћутали. То је прави скандал, а не мој извештај у којем сам записао само оно што многи знају већ веома дуго", рекао је Марти.

Специјални известилац је истакао да су се сва имена која је у извештају навео, међу којима је и име Хашима Тачија, годинама појавиљава у полицијским извештајима, дипломатским телеграмима, криминолошким студијама и извештајима многих страних обавештајних служби, од америчког Еф-Би-Аја, преко британске МИ6, италијанске службе СИСМИ, немачке ДНД до грчке ЕИП.

"На западу су, дакле, све време веома добро знали шта се догађа на Косову, али нико није ништа чинио", нагласио је Марти.

Специјални известилац је подсетио да се први шеф мисије УНМИК-а на Косову и бивши француски министар иностраних послова Бернар Кушнер, на питање новинара о трговини људским органима на Косову, грохотом насмејао.

"Човек, који се смеје тако стравичној теми, доста говори о себи", каже Марти.

Мозаик косовске драме

На питање да ли је посетио такозвану "жуту кућу" у Албанији, Марти је одговорио да тамо сада нема ничега и да за тим нема потребе, наводећи да је "жута кућа" само "комадић у прилично компликованом мозаику косовске драме".

Када је реч о решавању проблема изнетог у његовом извештају, специјални известилац СЕ је истакао да више верује Американцима него Европљанима.

"Зато што су на Балкану знатно омиљенији. Мислим да би решење САД за Косово било лакше прихватљиво него било какав указ из ЕУ. Брисел ту не значи много. Ни Еулекс. Ту су спремни да послушају само Американце", рекао је Марти.

Брисел ће учинити све да се тај случај што пре заборави и да никада неће прихватити "једино решење", формирање посебне истражне јединице ван Косова, са посебним овлашћењима и са јако озбиљним програмом заштите сведока, оценио је он.

"Европа то никада неће прихватити, јер зна да би моји сведоци заиста проговорили и открили да је добар део европске политике све време знао шта се дешава на Косову. Мислите ли да у Бриселу заиста желе тако нешто да чују", рекао је Марти.

Информације о незаконитој трговини органима на Косову у јавности почели да круже још 2003. и да су се руководства УНМИК-а и Хашког суда годину дана касније одлучила за темељан преглед "те несрећне куће", где је доведена и група новинара и где су нађени трагови крви, игле за инјекције и друга медицинска помагала, подсетио је известилац.

Марти наводи да противречности у исказима чланова породице која је у то време живела у "жутој кући" "очигледно нису никоме сметале".

Трибунал прикупио доказе

Екипа Хашког трибунала је прикупила пронађене ствари које су чуване у канцеларији тадашње главне хашке тужитељке Карле дел Понте, са којом је Марти разговарао 2009, када му је она говорила не само о "жутој кући", већ и пружила низ других информација о логорима ОВК и о својим разговорима с људима који су тамо превозили заробљенике.

Дел Понтеова је тада поменула и доказни материал који су том приликом прикупили у Албанији, због чега је Марти и отишао у Хаг како би лично прегледао те предмете, али га је то што су они оцењени безначајним изузетно изненадило.

"Био сам потпуно изненађен. Наиме, рекли су ми да су докази били безначајни и да су их зато уништили. То је била веома необична одлука. Материјал су уништили у време док је Карла дел Понте још била тужилац, али је о томе нису никада обавестили. Објаснили су ми да се у суштини радило о нормалној процедури", истакао је Марти.

Специјални известилац је нагласио да у Хагу нису успели да га у то убеде и да се "доказни материјал не уништава тек тако нигде у свету".

Дик Марти је у свом извештају, који је недавно усвојила Парламентарна скупштина СЕ, тешко оптужио Тачија и бившу ОВК да су умешани у трговину органима на Косову и Метохији.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи