Ђуровић: Немам везе са убиством Пуканића

Слободан Ђуровић, осуђен у Хрватској на 15 година затвора због убиства Иве Пуканића, поновио да нема никакве везе за тим убиством. Ђуровић видео-линком сведочио на суђењу у Београду свом куму Сретену Јоцићу, који је оптужен да је организатор групе која је убила Пуканића.

На суђењу Сретену Јоцићу, Слободан Ђуровић, осуђен у Хрватској на 15 година затвора због убиства власника хрватског недељника Национала Иве Пуканића, рекао је да "нема апсолутно никакве везе" са тим убиством.

Он је у сведочењу видео-линком из Загреба пред Специјалним судом у Београду потврдио да је Сретен Јоцић (Јоца Амстердам) његов кум и близак пријатељ.

"Све је измислио такозвани крунски сведок Томислав Марјановић, уз помоћ својих ментора из хрватског УСКОК-а. Срамно сам осуђен на 15 година у Хрватској, а судија је рекла да Јоцић није повезан са тим убиством", рекао је Ђуровић.

Жупанијски суд у Загребу осудио је Ђуровића као члана групе која је убила Пуканића на 15 година затвора, због подстицања на то убиство, а судија Ивана Кршул рекла је приликом изрицања пресуде да једино Ђуровић зна ко је наручио убиство Пуканића, 23. октобра 2008. године.

Сретен Јоцић је искључен из хрватске оптужнице и не помиње се у пресуди Жупанијског суда, а у Србији му се суди као организатору групе која је убила Пуканића.

"Од првог дана говорим истину и немам шта да додам", рекао је Ђуровић, који је готово у потпуности поновио исказ из одбране коју је изнео на суђењу у Загребу.

Ђуровић је рекао да је лаж да је био у стану осуђеног Роберта Матанића у којем је мобилним телефоном разговарао са Јоцићем и да је члановима групе после тог разговора пренео да ће Јоцић платити милион и по евра за убиство Пуканића, као што је то тврдио Марјановић.

"Телекомуникацијска вештачења су показала да нисам био у Матанићевом стану и у пресуди сам ослобођен за тај разговор, а Јоцић је у Србији ухапшен на основу тог исказа. Да ли је то правда
иста за свакога? У затвору сам 28 месеци, а против мене нема ниједног доказа, нити једне потврде Марјановићевог исказа", рекао је Ђуровић.

Слободан Ђуровић је додао да је требало, после хапшења 29. октобра 2008. године, да буде пуштен из затвора у Хрватској, јер нису имали ништа против њега, али да су хрватске службе онда наговориле Матанића да га лажно терети.

"Матанић је пристао на то и у том првом исказу рекао је да сам ја организовао убиство Пуканића, а да је наручилац бивши хрватски генерал Владимир Загорец. На основу тог Матанићевог исказа продужен ми је притвор, а Загорец никада није испитан. Како је могуће да ја будем у затвору, а да Загореца нико ништа не пита", упитао је Ђуровић.

Ђуровић је рекао да је од 1974. године до 2005. године живео у Паризу и да је од 2005. до фебруара 2007. године живео у београдском хотелу "Интерконтинентал", где су му месечни рачуни износили 10.000 евра.

Дуго кумство

Додао је да су Јоцић и он кумови од 1988. године, када је Јоцићу био сведок на венчању, и да су се повремено виђали када би он из Париза долазио у Амстердам, где је Јоцић живео, а да кума није видео од 1994. године до 2006. године, као и да се са Јоцићем видео само једном у периоду од годину и по дана пре хапшења, и то када је са Јоцићем дошао у београдску Палату правде.

"Био сам у вези са једном удатом госпођом, чији је муж медијска личност у Србији и она ме замолила да помогнем Матанићу који је био у затвору у Србији. Платио сам адвоката Слободана Ружића по 5.500 евра, а Матанићевој мајци сам дао 10.000 евра. После тога нисам имао никакве везе са Матанићем", рекао је Ђуровић.

Наставио је да је Марјановића видео три пута и да му је два пута дао по 200 евра за Матанића, а да га је трећи пут најурио из "Интерконтинентала", јер му је Марјановић "изгледао као дрогиран".

"Први пут сам Матанића после тога видео у 16. јуна 2008. године, у мотелу 'Спачва', на граници Србије и Хрватске. Молио ме да имам разумевања, јер нема да ми врати новац који сам му позајмио. Био је врло предусретљив. Видели смо се и 23. септембра и после тога сам отишао у Црну Гору на концерт Мадоне", рекао је Ђуровић.

Последњи пут је, како је навео, Матанића видео на дан хапшења, 29. октобра 2008. године, такође у мотелу 'Спачва', када су га хрватски полицајци по хапшењу питали да ли познаје Јоцу Амстердама. Када је потврдио, један од њих му је рекао: "Е, мој куме, продан си".

"Ни данас не знам шта то значи. По оптужници сам тада дошао у 'Спачву', да бих Матанићу донео новац и документе за бег. Како је то могуће када код себе нисам имао документе, а при себи сам имао само 500 евра. Како да му помогнем, једино топлом људском речју. Осим тога, по оптужници сам у Хрватску дошао да извучем извршиоца шест дана после убиства. Да сам то урадио, не бих био за затвор, него за лудницу", рекао је Ђуровић.

У Србији су за убиство Пуканића и његовог сарадника оптужени Јоцић, Жељко Миловановић и Миленко Кузмановић, док су у Хрватској за то убиство првостепено осуђени Ђуровић, Жељко Миловановић на 40 година као непосредни извршилац, и Матанић, његов рођак Лука Матанић, Амир Мафалани и Бојан Гудурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи