Притвор за лекаре

Двојици лекара Клиничког центра Србије, који су ухапшени због сумње да су примили мито, Виши суд у Београду одредио је притвор до 30 дана.

Виши суд у Београду одредио је притвор до 30 дана неурохирурзима Клиничког центра Србије Драгану Савићу (44) и Радовану Мијалчићу (42) и покренуо истрагу против њих због сумње да су примили мито 3.000 евра како би оперисали пацијенткињу.

Притвор им је, после саслушања код истражног судије, одређен због опасности да би у току истраге могли да утичу на сведоке и да би могли да понове кривично дело, изјавила је Танјугу портпарол суда Душица Ристић.

Тим лекарима, специјалистима Клинике за неурохирургију КЦС, због кривичног дела примања мита у саизвршилаштву прети затвор од две до 12 година затвора, као и одузимање лекарске лиценце за рад.

Према саопштењу полиције, Савић и Мијалчић су, од 17. јануара до 4. фебруара, "у више наврата захтевали новац од пацијенткиње како би над њом извршили потребни оперативни захват".

Мијалчић је у понедељак, по претходном договору са Савићем, од супруга пацијенткиње узео 3.000 евра, после чега су ухапшени.

Случај пријављен полицији

Супруг је њихов захтев да им плати пријавио полицији, која му је дала обележене новчанице и у понедељак по подне 3.000 евра однео докторима Мијалчићу и Савићу, који су га сачекали у лекарској соби.

Пошто им је предао новчанице, у лекарску собу су ушли инспектори и ухапсили двојицу лекара, који су код себе имали обележене евре.

На сличан начин пре две године "пао" је и њихов колега Еуген Славик, који је од оца пацијента захтевао 500 евра за операцију.

Славик је правоснажно осуђен на четири године затвора, а недавно му је Лекарска комора изрекла меру одузимања дозволе за рад у трајању од шест година.

Поводом хапшења Савића и Мијалчића, Клинички центар Србије јуче је најоштрије осудио сваки вид мита и корупције.

Та здравствена установа је истакла да се осигураницама Републичког завода за здравствену заштиту ниједна услуга не наплаћује, нити се од пацијената сме тражити да сами купују лекове или медицински материјал.

"У супротном, молимо наше пацијенте да обавесте Управу која је доступна 24 сата", истиче се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи