Хапшење директора

Због злоупотреба у приватизацији ухапшено 11 директора у Београду, Смедереву, Лесковцу. Ухапшени се терете за злоупотребу положаја, утају, фалсификовање исправа, чиме су оштетили лесковачку фирму "Морава", акционаре и буџет за око 110 милиона динара.

Полиција је, у наставку акције на сузбијању злоупотреба у поступку приватизације, ухапсила 11 особа из Смедерева, Пожаревца и Београда, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Они се терете да су извршили више кривичних дела злоупотребе службеног положаја, пореске утаје и фалсификовања службених исправа, чиме су оштетили лесковачку фирму "Морава", њене мале акционаре и државни буџет за око 110 милиона динара.

Ухапшени су оснивач и власник предузећа "СД петрол", "Аутотранспорт" и "Опека компани" Драган Јовановић, директорка предузећа "Аутотранспорт" Горица Јовановић и директор предузећа "СД петрол" Драган Антонијевић, сви из Смедерева.

МУП наводи да је ухапшен и директор предузећа "СД петрол", у току 2007. године, Бобан Антонијевић и директор лесковачког предузећа "Опека компани" Милан Ристић, обојица из Смедерева.

Ухапашени су и директор пожаревачког предузећа "Континентал Гак" Дејан Савић из Смедерева и одговорно лице у предузећу "Опека компани" Зоран Јовановић, наводи се у саопштењу.

МУП наводи да су ухапшени овлашћено лице беогардског предузећа "Техноделта дистрибуциони центри" Биљана Лукан, као и директор исте фирме Горан Буха, обоје из Београда.

Ухапашени су и директор панчевачког предузећа "Балкан компани" Славиша Панић из Београда и директор смедеревског предузећа "Металинвест" Срећко Дрваревића из Смедерева, додаје МУП.

Осумњичени су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја, од октобра 2005. до августа 2008, у намери да извуку друштвени капитал из лесковачког предузећа "Морава", које је до 2004. године било у власништву Јовановића.

Злоупотребе у пословању

МУП наводи да су осумњичени, када је раскинут уговор о приватизацији, сачинили уговор, а затим и анекс уговора о повећању оснивачког улога у фирми "Опека компани", чији су оснивачи предузећа "СД петрол" и "Аутотранспорт" у власништву Јовановића и предузеће "Морава".

По том уговору и анексу, предузеће "Морава" је уложило у фирму "Опека компани" објекте вредне 45.000.000 динара, а предузећа "Петрол" и "Аутотранспорт" фиктивно су приказала улагања у виду мазута и глине вредности 62.250.000 динара.

На тај начин је прибављена корист од 62.250.000 динара, предузећима "СД Петрол" и "Аутотранспорт" у власништву Јовановића, а на штету фирме "Морава" и малих акционара.

Осумњичени су извршили и кривична дела пореске утаје, неоснованог исказивања износа за повраћај пореза и порески кредит и фалсификовања службене исправе, наводи се у саопштењу.

У саопштењу пише да су то урадили у намери да избегну плаћање пореза, тако што су сачињавали фиктивне улазне рачуне предузећа "Опека компани", о реконструкцији крова и пећи, улазу бакра и алумунијума, набавци телефонске централе и система за обезбеђење и набавци линије за израду цеви.

Тиме су омогућили предузећу "Опека компани" повраћај пореза на додату вредност од 47.230.615,77 динара, за који су оштетили буџет Србије.

Полиција наставља рад на том случају, у циљу доказивања осталих злоупотреба, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи