Потврђена пресуда у афери "Кофер"

Бившем вицегувернеру НБС Дејану Симићу и функционеру СПС-а Владану Заграђанину потврђена ослобађајућа пресуда у афери "Кофер". Апелациони суд у Београду закључио да њихова кривица није доказана.

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио оптужби бившег вицегувернера Народне банке Србије Дејана Симића и функционера Социјалистичке партије Србије Владана Заграђанина за узимање мита ради враћања дозволе за рад Кредитно-експортној банци, саопштио је тај суд. Том одлуком, потврђена је пресуда Вишег суда у Београду из маја 2010. године и као неоснована одбијена жалба тужилаштва против актера афере "Кофер".

"По налажењу Апелационог суда, првостепени суд је правилно утврдио чињенично стање и правилно закључио да није доказано да су Симић и Заграђанин извршили кривична дела која им се стављају на терет", наводи се у одлуци.

Симић је био оптужен да је од представника "Дунав ТБИ групе" тражио мито у износу од два милиона евра, да би обезбедио тој компанији дозволу Народне банке Србије за обављање послова финансијског лизинга.

Заграђанин је био оптужен да је Симићу помогао да ступи у контакт са представником "ТБИ групе" Владимиром Цизељом, односно за помагање у кривичном делу примања мита.

Судско веће Вишег суда, којем је председавао Данко Лаушевић, закључило је да није доказано кривично дело које се Симићу и Заграђанину ставља на терет.

Саслушани бројни сведоци

Током поступка саслушани су бројни сведоци, међу којима и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, гувернер НБС у оставци Радован Јелашић и директор Кредитно-експортне банке Секула Пјевчевић.

Судија Лаушевић рекао је да је утврђено да Симић није могао да "ТБИ групи" да сагласност за обављање финансијског лизинга, јер то није у његовој надлежности, већ да то може да чини само гувернер НБС.

Током поступка није доказано ни да је представник "ТБИ групе" ступио у контакт са Симићем преко Заграђанина, нити да је Симић тражио новац од било кога из "ТБИ групе", па ни од Владимира Цизеља. Такође, доказано је да Симић није преузео актн-ташну са 100.000 евра која је унета у његов стан.

Симић је ухапшен 11. јануара 2006. године, због сумње да је у свом стану у Београду примио мито од 100.000 евра. Новац је био у коферу, који је Заграђанин унео у Симићев стан, због чега је случај назван афера "Кофер".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи