Детаљна истрага у "Колубари"

Због могућих злоупотреба случај "Колубара" налази се у преткривичној фази, кажу у Тужилаштву. Бивше руководство побија све оптужбе. Министарка правде очекује да ће сви одговорни бити кривично процесуирани.

Јавност данима полемише о могућим злоупотребама у руднику "Колубара". Да су трошкови закупа додатне механизације знатно премашили планиране издатке потвдио је и Управни одбор ЕПС-а, прихвативши извештај интерне контроле предузећа.

Највише новца на закуп механизације потрошено је 2008. године - преко 4 милијарде и 200 милиона динара, што је, кажу у ЕПС-у, чак три пута више од планираних средстава.

Интерна контрола Електропривреде указује на то да у дневним радним налозима нема доказа о плаћању, обиму и уговореној динамици посла.

Руководиоци рудника из тог периода тврде да је био неопходан закуп тако великог броја машина и да је могуће и да једна машина ради цео дан без престнака.

Године 2007. и 2008. биле су, кажу, ударне, када је највише урађено у "Колубари" и у локалној средини, а да цео случај има политичку позадину.

"Конкретно ја те папире нисам гледао, али постоји могућност да те машине толико раде. Није радио на машини један човек већ три, то је тробригадни систем. Мислим да је то апсолутно могуће", каже Драган Томић, директор од 2004. до 2007. године.

Он сматра и да је јефтиније изнајмити машине него да се купе сопствене.

"Оног момента када добијем као готов документ ја га дајем на плаћање, јер је он оверен испред мене и људи који су за то задужени. Захтевам да се испитају ствари да се одговорни приведу па нека сам то и ја. Али моја дужност је да водим стратегију фирме", каже Владан Јовичић директор од 2007. до јула 2009. године.

Уштеда од 40 милиона евра

Данашња рачуница у "Колубари" показује супротно. У руднику је само прошле године, кажу, изнајмљивање машина смањено за 80 одсто и тако уштеђено 40 милиона евра у односу на 2008. годину.

Садашњи директор колубарских рудника Небојша Ћеран каже да је данашња цена норма сата по којој изнајмљују механизацију веома упоредива са ценом сопствене механизације.

"Данас 82 одсто норма сати обавља сопствена механизација, а 18 одсто укупна изнајмљена механизација", објаснио је Ћеран.

Рудник је прошле године купио 20 тешких машина, а у току је, кажу, тендер за набавку још 15. Садашњи директор се нада да ће "Колубара", за годину до годину и по, потпуно престати да изнајмљује механизацију.

Полиција и Тужилаштво интензивно истражују пословање рудика од 2004. до 2008. године. У Тужилаштву кажу да је истрага почела још августа 2008.

"Овај се предмет тренутно налази у фази предкривичног поступка тако да ја не могу да износим више детаља и информација, али оно што је сигурно да постоји јасна опредељеност и Тужилаштва и полиције да се ова ствар и случај испита до самог краја", рекао је портпарол Републичког Јавног тужилаштва Томо Зорић.

Како РТС сазнаје, проверавају се сви колубарски копови. Од тога колико је новца давано за закуп, чије су машине, ко је управљао њима и у којим сменама, до тога какав је био ангажман стално зпослених и колико су били плаћани.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи