Истрага без ЕУ и САД!

Злочине почињене на Косову требало би да истражи Хашки трибунал или неко друго међународно тело, али без учешћа земаља које су знале о злочинима, сматра швајцарски политичар Гери Милер.

Члан спољнополитичке комисије швајцарске скупштине Гери Милер рекао је да би истрагом у вези са оптужбама за трговину људским органима на Косову и у Албанији требало да се бави Хашки суд, а да, уколико то није могуће, треба размислити о формирању специјалне инстанце. Међународно тело које ће се бавити истрагом требало би да чине земље које о злочинима на Косову нису знале, сматра Милер.

"Како год буде било, у међународном телу које би се бавило истрагом трговине органима на Косову, као и кажњавањем криваца, не би требало да буду Европљани, односно представници ЕУ и САД, пошто су те земље највероватније знале за кривична дела, а нису деловале", рекао је Милер агенцији Танјуг.

Представник спољнополитичке комисије, која је подржала извештај Дика Мартија, сматра да би истрагом требало да се бави конкретно Хашки трибунал, али наглашава да су мишљења у швајцарској скупштини подељена.

"Који суд би се могао бавити тиме није разматрано, јер је потребно проверити све правне аспекте. Наиме, Трибунал би могао имати проблем када је реч о овом случају, јер су злодела почињена ван територије бивше Југославије, то јест у Албанији. Али сматрам да би требало узети у обзир где је кривично дело планирано, а то је на Косову", рекао је Милер.

Швајцарски политичар је указао да ће та земља у оквиру Савета Европе деловати како би се успоставила међународна истражна комисија.

Он је подсетио да је још приликом доношења одлуке о признавању једнострано проглашене независности Косова од стране Швајцарске указивао на умешаност политичких лидера на Косову у криминална дела.

Извештај могао да спречи независност Косова

"Ми смо већ 2005. године имали сазнања о криминалној умешаности руководства ОВК из извештаја обавештајних служби, у којима су именовани многи актуелни политичари. Ја сам због тога био против независности, али је већина била за признање, из других разлога. Да су се узели у обзир извештаји обавештајних служби засигурно би независност била стављена под знак питања", уверен је Милер.

"И влада у Немачкој је поседовала извештај БНД-а, а била је међу првима која је признала Косово. Тих година се није желело обазирати на улогу косовских политичара у криминалним радњама, већ се желео окончати један процес", додао је Милер, оптужујући међународну заједницу да је и поред сазнања о кривичним делима у којима су биле умешане политичке личности са Косова наставила процес одвајања Косова од Србије.

Када је реч о политичарима са Косова који поседују боравишне дозволе у Швајцарској, Милер је рекао да се тим питањем од почетка године бави Министарство правосуђа Швајцарске.

"Сматрамо да је потребно проверити ко поседује неограничене боравишне дозволе и да треба видети да ли су за поседовање тих дозвола и даље дати услови", објаснио је он.

Милер је указао да Швајцарска од ове године има и могућност да реагује на међународне потернице и да би тако могла да хапси лица која се буду нашла на њеној територији, а за њима је расписана међународна потерница, због кривичних дела, на пример, почињених на Косову.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи