Саслушан Ацо Томић

Полиција саслушала бившег начелника Управе безбедности Војске Југославије Аца Томића због сумње да је учествовао у скривању хашког оптуженика Ратка Младића.

По налогу тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића, у полицији саслушан пензионисани генерал Ацо Томић. Он се сумњичи да је са још четири бивша официра од новембра 2000. до краја марта 2003. године скривао хашког оптуженика и бегунца Ратка Младића.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да је саслушање Томића који се сам одазвао позиву завршено око 17 сати, али да због потреба истраге не може да износи више детаља о томе.

"У овом предмету ми смо већ узели изјаве више сведока и ово је тек почетак, рекао бих, овог предмета", рекао је Векарић.

Томић је саслушан у присуству три адвоката и заменика тужиоца за ратне злочине, а после саслушања није задржан.

Како РТС сазнаје, Томић се сумњичи да је у објектима Војске Југославије, на више адреса у Београду и унутрашњости Србије, Младићу организовао скривање и свакодневни живот.

Томић је хашког бегунца од фебруара 2002. скривао у војном објекту "Страгари", да би га потом пребацио у објекте "Цер" и "Крчмар".

Од јуна 2002. године, како РТС сазнаје, Томић је омогућио Младићу да се несметано крије у неколико приватних станова у Београду.

Тужилаштво за организовани криминал преузело је, у новембру 2010. године, од редовног тужилаштва списе предмета генерала Ацa Томића и још четири бивша официра осумњичена за помагање у скривању хашког оптуженика Ратка Младића.

После промене Закона о организацији и надлежности за процесуирање кривичних дела ратних злочина, познатог као "Закон о јатацима", кривично гоњење помагача учиниоцима тих дела прешло је у надлежност Тужилаштва за ратне злочине.

Друго општинско јавно тужилаштво поднело је 2006. године захтев за проширење истраге против Аца Томића, Љубише Вуковића, Драгана Живановића, Бранислава Пухала и Небојше Павковића, у оквиру поступка против 11 оптужених за помоћ учиниоцу после извршења кривичног дела (од којих је један у међувремену преминуо).

Биографија Аца Томића

Ацо Томић рођен је 6. октобра 1948. године у селу Ручићи код Горњег Милановца. Завршио је Војну академију, смер артиљерија, 1971. године. Био је командир вода и батерије, а затим се дошколовао у Совјетском Савезу и прешао је Управу безбедности Прве армије, где је био обавештајни орган у аналитичком одељењу. Почетком деведесетих, Томић је прекомандован у Команду одбране града Београда, као заменик начелника за безбедност.

Из Команде града Томић је, 1993. године, прешао у контраобавештајни одсек Управе безбедности Војске Југославије, а четири године касније премештен је у Приштину, на чело Контраобавештајне групе (КОГ).

Указом Слободана Милошевића 16. јуна 2000, Томић је именован за заменика начелника Управе безбедности док је на исти дан, годину дана касније, именован за начелника Контраобавештајне службе, указом Војислава Коштунице.

Смењен је указом Министарства одбране који је ступио на снагу 7. априла 2003, а већ следећег дана ухапшен је у оквиру акције "Сабља" и држан у притвору три и по месеца.

Његово име нашло се на оптужници од 44 имена за убиство премијера Зорана Ђинђића. Пошто је ухапшен по тој основи, држава му је касније исплатила одштету од шест милиона динара за претрпљен бол.

Томић је потом, поново, враћен у службу одлуком Врховног војног суда, јер приликом његовог пензионисања није испоштована процедура око примопредаје дужности.

Саслушаван је у оквиру проширене истраге у случају Младићевих јатака, а генерал Павковић тврдио је да се 2002. Томић виђао са Ратком Младићем.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи