Претресен стан Дарка Младића

Припадници МУП-а Србије завршили су претрес стана Дарка Младића, сина најтрaженијег хашког бегунца. Налог за претрес дао тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

По налогу тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића полиција је претресла стан Дарка Младића, сина хашког оптуженика Ратка Младића. Претрес је трајао читаво пре подне и око 13 часова је завршен.

Циљ претреса је проналажење доказа и материјала који би указали на то где се скрива Ратко Младић, један од два преостала хашка бегунца, наводе у Тужилаштву.

Претрес стана Дарка Младића на Видиковачком венцу почео је јутрос, нешто пре седам часова.

На лицу места било је неколико возила специјалне антитерористичке јединице, као и бројне новинарске екипе. Упркос претресу прилаз зграде није био блокиран, мада је улаз у зграду био дозвољен само становницима, јавља репортер РТС-а.

Деценија и по потраге за Младићем

Полиција је у протеклих 15 година, у више наврата, претресала објекте који припадају Дарку Младићу, сину хашког оптуженика Ратка Младића, а приликом тих претрага, иако није пронађен сам бегунац, заплењена је извесна количина новца и материјала који би могли послужити у истрази.

Последња акција потраге за Младићем или информацијама које би могле довести до његовог хапшења о којој је јавност била обавештена одиграла се 2. новембра прошле године, у Београду и Аранђеловцу, када је извршен претрес етно села "Бајка" на Букуљи, код Аранђеловца, истоименог ресторана у Београдском излетишту Кошутњак, као и једног стамбеног објекта у главном граду.

У потрази за Младићем припадници полиције су, у новембру 2008. године, неколико сати претресали породичну кућу и погоне фабрике "Вујић-Ваљево" у власништву браће Вујић. Претрес се доводио у везу с пословном сарадњом фирме "Вујић" са фирмом "Импакт", чији власник је Дарко Младић.

Породична кућа Дарка Младића, у Улици Благоја Паровића, на Бановом брду претресана је и почетком децембра 2008. У децембру исте године, акција потраге за хашким бегунцима изведена је и у аранђеловачком насељу Колонија.

Потрага у Републици Српској 

За Младићем се трагало и у Републици Српској, где су у фебруару 2009. године припадници међународних снага у Босни и Херцеговини, ЕУФОР и НАТО, у Источном Сарајеву претресли куће у којима живе Младићева сестра и снаха, Милица Аврам и Радинка Младић, у насељима Војковићи и Касиндол.

За Младићем се, судећи по наводима појединих медија, трагало и на подручју Војводине, у септембру 2009. године, када га је на ширем подручју Новог Сада тражило више од 50 полицијских специјалаца.

Два месеца касније, полиција је претресала станове блиских сарадника двојице хашких бегунаца Младића и Горана Хаџића.

Тада је привремено одузет значајан део документације, касета, ЦД-ова и другог материјала који су били предмет даљих оперативних провера, а који је коришћен и у даљим акцијама на лоцирању и хапшењу хашких оптуженика. У фебруару прошле године, полиција је претресла кућу Дарка Младића и одузела више видео-касета, ЦД-ова, роковника и одређену суму новца.

Државни званичници су тада рекли да јавност убудуће неће обавештавати о акцијама које спроводе, како би Младића привели правди.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи