Шешељева пријава против Мекфадена

Председник СРС Војислав Шешељ поднео је кривичну пријаву против бившег управника притворске јединице у Шевенингену Тимоти Мекфадена због тога што је о стању у притвору обавештавао амбасаду САД у Холандији, рекао шеф правнг тима за Шешељеву одбрану Зоран Красић.

После списа које је објавио "Викиликс", а које се односе на одавање информација о животу Слободана Милошевића у притворској јединици у Схевенингену, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ поднео је кривичну пријаву против бившег управника притворске јединице Тимоти Мекфадена.

Шеф правног тима за одбрану лидера радикала Зоран Красић рекао је да је Војислав Шешељ кривичну пријаву поднео због тога што је о стању у притвору обавештавао амбасаду САД у Холандији.

Красић је на конференцији за новинаре навео да је "Викиликс" објавио депешу из које се види да је Мекфаден износио детаље о приватности Слободана Милошевића, што је забрањено правилником у притворској јединици и говори да постоји вансудски притисак на суд.

Красић сумња да сигурно постоје такве депеше и о Шешељу и очекивање да ће председник суда одредити претресно веће које ће подићи оптужницу против Мекфадена.

Шешељ је кривичну пријаву поднео председнику Међународног кривичног суда за бившу Југославију Патрику Робинсону.

Красић је рекао да је у Хашком трибуналу за 22. фебруар заказана предпретресна конференција у предмету који се против Шешеља води за непоштовање суда.

Петиција за ослобађање Шешеља

СРС је саставила текст петиције за ослобађање Шешеља која ће бити јавно објављена и грађани ће моћи својим потписом да изразе лични став да ли лидер радикала треба да буде ослобођен.

Красић је раније изразио очекивање да ће претресно веће 8, 9. и 10. марта донети повољну одлуку и најавио велики научни скуп у Београду 19. фебруара, поводом осам година од како се Шешељ налази у хашком притвору.

Шешељу се суди за злочине против човечности и повреде ратног права и обичаја у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Он је 21. јануара 2009. додатно оптужен за непоштовање Трибунала због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока чији је индетитет, по налогу претресног већа, био заштићен од јавности.

Шешељ је 24. јула 2009. осуђен на 15 месеци затвора због непоштовања суда и та казна му је потврђена 19. маја 2010 године.

Он је 4. фебруара 2010. други пут оптужен због објављивања у књизи података о 11 заштићених сведока.

Лидер радикала се добровољно предао Хашком трибунала у фебруару 2003, а суђење му је почело новембра 2007. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи