Хрватска неће Пурду

Србија има рок до 23. јануара да затражи екстрадицију Тихомира Пурде, пошто Хрватска неће тражити његово изручење. Жупанијско државно тужилаштво у Осијеку након испитивања сведока закључило да нема основа за кривично гоњење Пурде.

Пошто је Жупанијско државно тужилаштво у Осијеку закључило да не постоје основе за кривично гоњење Тихомира Пурде, његово изручење сада може да затражи Србија.

Жупанијско државно тужилаштво у Осијеку, после спровођења истраге и испитивања сведока у Осијеку, Загребу, Сплиту и Ријеци, закључило је  да нема основа за кривично гоњење Пурде, оптуженог у Србији за ратни злочин у Вуковару 1991. године.

У саопштењу се наводи да Тужилаштво неће тражити Пурдино изручење од Босне и Херцеговине, где је ухапшен на основу српске потернице.

Тужилаштво је спровело истрагу на основу података из копија списа против Пурде, које је Хрватској доставила Србија.

"Нису пронађени докази да су Пурда и други бранитељи починили ратне злочине за које се терети", наведено је у саопштењу тужилаштва у Осијеку.

Министарка правде Снежана Маловић је раније најавила да ће Србија затражити екстрадицију Пурде из БиХ уколико Хрватска одлучи да не покреће кривични поступак против њега. Маловићева је, такође, навела да ту одлуку очекује до 21. јануара, будући да притвор Тихомира Пурде истиче 23. јануара, односно, захтев за изручење се мора поднети до тог датума.

Осијечка полиција је протеклих дана обављала разговоре са око 20 сведока у случају вуковарских ветерана.

Међу осумњиченим ветеранима, које правосуђе Србије терети за кривично дело ратног злочина против рањеника и болесника, налази се и Тихомир Пурда.

Жупанијско тужилаштво у Осијеку примило је 17. јануара од државног тужилаштва акта у којима Тихомира Пурду правосуђе Србије терети за кривично дело ратног злочина против рањеника и болесника.

Пурда је у притвору у Зеници од 5. јануара кад је ухапшен на граничном прелазу Орашје, при уласку у БиХ. Одређен му је притвор од 18 дана, што је рок који је остављен Србији за достављање захтева за изручење и потребне документације.

Србија је још 2007. године расписала потерницу за Пурдом, али и још два хрватска војника због сумње да су у новембру 1991. године пуцали у рањене војнике и два убили, док је трећи умро у болници.

Хрватске власти нису реаговале на потерницу, иако су је имале још од њеног расписивања.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи