Тачи, сведок или оптужени?

После састанка тужилаца Косова, Еулекса и Албаније у Тирани, нема препрека за покретање истраге о наводима Дика Мартија. Хашим Тачи би могао да буде сведок на суђењу раније ухапшеним командантима ОВК. Ештонова: Еулексу не треба посебна помоћ.

Еулекс се припрема да покрене истрагу поводом оптужби које је против косовског премијера Хашима Тачија изнео специјални известилац Савета Европе Дик Марти, јављају албански медији.

Тужитељка Еулекса Изабел Арнал и заменица косовског тужиоца Севдије Морина састали су се недавно у Тирани са државном тужитељком Албаније Ином Рамом, у покушају да обезбеде подршку за евентуалну истрагу о трговини органима на Косову, наводи албански Top Channel.

Тужиоци Косова и Албаније том приликом договорили су стварање заједничке стратегије за могућу истрагу.

Претходно су Ина Рама и остали албански званичници, као и њихове колеге са Косова одбацивали могућност да покрену истрагу о тим догађајима, наводећи да тврдње које је прва изнела бивша хашка тужитељка Карла дел Понте, "представљају антиалбанску пропаганду".

Савет Европе критиковао је Албанију због незаинтересованости за сарадњу у случају оптужби које се наводе у извештају, док су косовске и албанске власти окарактерисале Мартијеве тврдње као клеветничке и обећале сарадњу у истрази Еулекса. 

Организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" затражила је од Еулекса да оформи групу независних тужилаца са искуством у овој области, али и да омогући бољу заштиту сведока.

Шефица "Хјуман рајтс воча" у Бриселу Лоте Лајхт, која је још пре две године тражила покретање истраге о несталима, оценила је да западне силе сада користе ову прилику да пронађу одговорне за нестале на Косову током 1998. и 1999. године.

Тачи сведок "Великом газди" 

Међутим, приштински лист Коха диторе, наводи да би Тачи могао би да буде сведок на суђењу вођама бивше Ослободилачке војске Косова Сабиту Гецију и Ризи Алији.

У оптужници против Гација и Алије, према наводима листа, као сведоци навадени су и Фатмир Љимај, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи, Азем Суља, Агим Чеку и Миљаим Зека.

Према наводима адвоката оптужених они би требало да буду позвани да сведоче где су се налазили током времена које се помиње у оптужници од 15. априла до 15. јуна 1999.

"Ако буде потребно, предложићемо да сви сведоче како би се доказало где су били у том периоду, за време војних операција, када је Косово било под паљбом", рекао приштинском листу адвокат Махмут Хаљими.

Тужилаштво Еулекса је недавно подигло оптужницу против Сабита Геција, познатог као "Биг бос", и Ризе Алијуа - за ратне злочине против цивила у два логора на северу Албаније.

То је прва оптужница из истраге ЕУ о злочинима ОВК, која је почела после навода Карле дел Понте о "случају жута кућа", али се у овом случају не односи на злочине против косовских Срба, него против Албанаца, политичких противника ОВК.

Извештај швајцарког парламентарца Дика Мартија, који је објављен у децембру прошле године, доводи бивше припаднике ОВК, укључујући и косовског премијера Хашима Тачија, у везу са организованим криминалом и трговином органима отетих и заточених Срба у Албанији.

Резолуција Савета Европе, настала на основу извештаја, одобрена је у Европском комитету за правне послове 16. децембра. Очекује се да ће скупштина Савета Европе за њу гласати 25. јануара.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи