Албанија попустила, почиње истрага

Албанија, после две године, пристала на истрагу о наводним злочинима које су припадници ОВК починили на северу те државе током и после сукоба на Косову 1999. године.

Тужиоци Косова и Албаније договорили су стварање заједничке стратегије за могућу истрагу поводом навода о умешаности косовских званичника у организовани криминал и трговину органима.

Тужитељка Еулекса Изабел Арнал и државна тужитељка Албаније Ина Рама разговарале су јуче у Тирани о тврдњама изнесеним у извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија и оптужбама, из извештаја, које се односе на дела почињена на територији Албаније.

"Канцеларија главног тужиоца понудила је сарадњу у истрази оптужби које су засноване на захтевима специјалног тужиоца Косова, и у сагласности са албанским правним системом", наводи се у изјави Ине Раме издатој после састанка.

Предмет разговора тужитељки било је и стварање заједничке стратегије за истрагу.

Извештај швајцарког парламентарца Дика Мартија, објављеном у децембру прошле године, доводи бивше припаднике Ослободилачке војске косова, укључујући и косовског премијера Хашима Тачија, у везу са организованим криминалом и трговином органима отетих и заточених Срба у Албанији.

Савет Европе је критиковао Албанију због незаинтересованости за сарадњу у случају оптужби које се наводе у извештају. Косовске и албанске власти окарактерисале су Мартијеве тврдње као клеветничке и обећале сарадњу у истрази Еулекса.

Резолуција Савета Европе, настала на основу извештаја, одобрена је у Европском комитету за правне послове 16. децембра. Очекује се да ће скупштина Савета Европе за њу гласати 25. јануара.

Претходно, Ина Рама и остали албански званичници, као и њихове колеге са Косова одбацивали су могућност да покрену истрагу о тим догађајима, наводећи да тврдње које је прва изнела бивша Хашка тужитељка Карла дел Понте, представљају антиалбанску пропаганду.

Покретање истраге о трговини органима затражила је 2008. године, такође без икаквих резултата, и међународна организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи