Караџић тражи одлагање суђења

Одбрана бившег председника РС Радована Караџића затражила прекид суђења у трајању од три месеца, због "кршења правила о благовременом обелодањивању ослобађајућег материјала".

На суђењу у Хашком трибуналу одбрана бившег председника Републике Српске Радована Караџића затражила је прекид суђења у трајању од три месеца, због тога што је Тужилаштво прекршило правило о благовременом обелодањивању ослобађајућег материјала.

Караџићева одбрана је 14. јануара затражила од Судског већа да донесе закључак да је Тужилаштво поново прекршило правило 68 о благовременом обелодањивању ослобађајућег материјала и као правни лек предложила прекид суђења у трајању од три месеца, пре него што почне извођење доказа по делу оптужнице која се односи на општине у БиХ.

Одбрана је навела да је реч о писму које је члан председништва РС Никола Кољевић упутио УНХЦР-у 25. октобра 1992. године, писму Радована Караџића УНХЦР-у од 8. децембра 1992, меморандуму официра УН за цивилна питања Виктора Андрејева написаном 11. маја 1994. године, меморандуму УНХЦР-а од 8. априла 1993. и још једном меморандуму УНХЦР-а од 12. априла 1993. године.

Одбрана је навела да се у тим документима побијају наводи о ускраћивању слободе кретања у Сарајеву, рестрикцији хуманитарне помоћи и спровођењу политике етничког чишћења и да би, да су благовремено били обелодањени, они били употребљени у унакрсном испитивању званичника УН.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина, прогон несрба широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање војника УНПРОФОР-а за таоце, од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи