Људска грешка узрок експлозије?

Узрок експлозије у чачанској "Слободи" још увек званично није познат. Према првим проценама, у питању је људска грешка, али се говори и о преморености запослених и о недовољној обучености радника.

Још увек нема одговора на питање ште је узрок пожара и серије експлозија, који су крајем децембра догодили у чачанској војној фабрици "Слобода".

Према првим проценама у питању је људска грешка, али се говори и о преморености запослених, као и недовољној обучености радника.

О условима рада у "Слободи" запослени неће јавно да говоре. Боје се, како кажу, отказа или других последица. Тврдње да је пожар изазван људском грешком правдају пропустима у безбедности и недовољној обучености за рад у опасним погонима.

"Радници нису носили адекватну одећу, мобилне телефоне, што говори да није поштована безбедносна процедура. На тим радним местима раде људи разних профила који нису довољно обучени за тај посао", каже Дојчило Минић из Независног синдиката.

Предраг Боришић из тог синдиката каже да је велики број мајстора и радника и инжењера који су вредели отишао и додао да се и даље ради, али да је организација недовољно добра да би се могао надоместити тај недостатак.

Шеф безбедности и здравља на раду у "Слободи" Зоран Чекеревац рекао је да су запослени обучени за радна места на која су распоређени и да пропуста у безбедносним процедурама није било.

"Теоретску обуку пролазе сви. То ради Служба безбедности здравља на раду, по писаном програму усвојеном од стране руководства. То је све испоштовано, пет радних дана за ове раднике. После тога су они полако увођени у посао и то је практично рад под надзором старијих колега", навео је Чекеревац.

Током 2010. године, у чачанској "Слободи", у неколико наврата, запослено је укупно 170 радника. За нова радна места одабрани су они који су испунили услове. Уз лекарски налаз, најмање трећи степен стручне спреме, било ког профила.

Директор Дирекције компаније "Слобода" Добривоје Арсенијевић каже да су испуњени сви услови које треба да испуњавају радници, од лекарског прегледа, до свих контрола, и само радници који испуњавају услове су примљени да раде у опасним погонима.

И после три недеље од пожара, радници који су у погону пиротехнике радили у поподневној смени не долазе на посао. Наредне седмице морају проћи психофизичку контролу у Медицини рада у Чачку, а многи од њих су, због стреса, затражили боловање.

У пожару у фабрици у потпуности је изгорео погон пиротехнике, а материјална штета се процењује на више од десет милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи