Србија очекује опсежну истрагу

Поводом извештаја Дика Мартија, Србија очекује опсежну регионалну истрагу, рекао председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић. Србија већ спроводи своју истрагу у којој има значајних помака, навео Одаловић.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је да очекује опсежну регионалну истрагу поводом навода из извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима.

Мартијев извештај биће једна од тачака дневног реда на редовном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, од 24. до 28. јануара.

"Најважније је да Парламентарна скупштина Савета Европе усвоји извештај и резолуцију која ће обавезати све у региону да се, према њеним препорукама, спроведу све мере и обави озбиљна и кредибилна истрага", изјавио је Одаловић агенцији Бета.

Према његовим речима, разоткривање случаја трговине органима није могуће без учешћа власти са Косова и Албаније у истрази.

Значајни помаци у истрази

Одаловић је напоменуо и да је препоручено да свеобухватну истрагу предводи Еулекс, а српско тужилашво већ ради свој део посла.

"Наше Тужилаштво је отворило своју истрагу и ту има значајних помака, резултата и доказа, и у сваком случају они ће бити део те укупне истраге", рекао је Одаловић и додао да је Србија спремна да у истрази сарађује са Еулексом.

Према подацима Владине комисије за нестала лица, још није откривена судбина 528 Срба и осталих неалбанаца са Косова, а од тог броја више од 400 је нестало после доласка представника међународне заједнице на Косово.

Одаловић је навео да су на Косову постојала 144 логора за Србе и за све остале које су припадници Ослободилачке војске Косова киднаповали, а у Албанији су паралелно постојали и логори за обуку терориста.

"Све информације о постојању логора у Албанији сада се потврђују, а све је више чињеница да је један број киднапованих особа завршио у Албанији", рекао је Одаловић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи