Бериша: Марти је расиста!

Тирана и Приштина оптужују Дика Мартија за расизам. Албанија ће подржати позив Савета Европе на широку истрагу о учешћу косовских званичника у органозованом криминалу. Марти, у уторак, сведочи у Стразбуру.

Албански премијер Саљи Бериша и вршилац дужности председника Косова Јакуп Краснићи оптужили су Дика Мартија за расизам. Албанија ће на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе подржати истрагу о наводима из Мартијевог извештаја.

"Пуна истрага Еулекса и Хашког трибунала је најбољи одговор на запаљив и расистички извештај Дика Мартија... Марти је расиста, који је Албанце описао као крадљивце бубрега и Јевреје као примаоце тих органа", рекао је Бериша после састанка са Краснићијем у Тирани.
 
Бериша је, такође, рекао да је Албанија одлучна да искорени све врсте криминала и затражио од Дика Мартија да све доказе о наводима које је изнео у извештају преда Еулексу и Хашком трибуналу.

"То је за Савет Европе важна обавеза, законска и морална. Подржаћемо резолуцију, али ћемо изнети резерве у вези са расизмом Дика Мартија", рекао је Бериша.

Албански премијер је, заправо, потврдио да ће Савет Европе затражити свеобухватну истрагу о наводима да су Хашим Тачи и неколицина његових сарадника из Ослободлачке војске Косова и, касније, Демократске партије Косова, у ствари, шефови локалне мафије, одговорне за шверц белог робља, дроге и оружја.

"Рат за ослобођење Косова је једна од најсветлијих страна албанске историје", рекао је Бериша.

Краснићи је рекао да "Мартијев политички памфлет" садржи оптужбе против Косова и Албаније, што захтева "координацију активности две државе".

"Косово и Албанија су имале подршку САД, Европске уније и НАТО-а... Ове оптужбе дотичу све државе које су подржавале слободу народа Косова", рекао је Краснићи.

Сусрет Берише и Краснићија последња је рунда консултација Тиране и Приштине уочи сведочења Дика Мартија пред Комитетом за спољне послове Европског парламента, које је заказано за уторак. Како ствари сада стоје, тај догађај биће одржан иза затворених врата.

Истовремено, петиција против извештаја Дика Мартија, чије су потписивање прошле седмице покренуле организације које окупљају ветеране ОВК и Македонија, Албаније и са Косова, проширила се и на Прешево и Бујановац. 

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи