Ухапшено 16 особа у Поморављу

Због сумње да су извршили кривична дела изнуде, прања новца, трговине људима, злоупотребе службеног положаја и примања и давања мита, полиција у Јагодини, Параћину и Ђуприји ухапсила 16 особа. За још једним лицем полиција интензивно трага.

Полиција је на подручју Јагодине, Параћина и Ћуприје ухапсила 16 особа, због сумње да су извршили више кривичних дела изнуда, прање новца, трговина људима, злоупотребе службеног положаја и примања и давања мита, саопштило је, данас, Министарство унутрашњих послова.

Међу ухапшенима су двојица полицијских службеника из Ћуприје и Јагодине и троје радника Пореске управе у Ћуприји, наводи се у саопштењу.

У сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Јагодини, ухапшено је десет особа због сумње да су  извршили више кривичних дела изнуда, прање новца и трговина људима.

То су Драган Рамић Раде (43), Зоран Рамић (19), Иван Рамић (25), Горан Маринковић Маринке (33), Мирослав Јовановић Цане (50), Давид Јовановић Даки (22) и Зоран Јовановић (40.).

Ухапшени су и Владан Урошевић (44), Ненад Урошевић Неша-Главча (36) и Душан Арсић (46), док се за Милошем Јовановићем Мишом (1989) интензивно трага, наводи се у саопштењу.

Они се терете да су од 2008. извршили већи број кривичних дела изнуда, прање новца и трговина људима на територији општина Јагодина, Ћуприја и Параћин.

То су радили тако што су, са намером стицања противправне имовинске користи, организовано делујући, изнуђивали новац од оштећених, на име непостојећег дуга и зеленашке камате.

Користили силу и сексуалне услуге

Приликом извршења кривичних дела, користили су силу и претњу, физичку силу и друге методе застрашивања, а у том циљу, осумњичени Арсић, полицијски службеник Полицијске станице Ћуприја, користио је свој службени положај.

Једна од оштећених била је приморана да пружа радне и сексуалне услуге, из страха за сопствени живот, а тако зарађен новац узимали су осумњичени, наводи МУП.

Досадашњим радом утврђено је да су, незаконито стечену покретну и непокретну имовину са оштећених преносили на друге власнике, а новац присвајали за себе.

Стекли су противправну имовинску корист већу од 16.000.000 динара у готовом новцу и око 500.000 евра у непокретностима, прецизира се у саопштењу.

Приликом њиховог хапшења полиција је запленила 12 возила марке "мерцедес" и "бе-ем-ве", као и неколико комада ватреног оружја и муниције, а код осумњичених је пронађено око 30.000 евра и килограм златног накита.

У наставку ове акције, ухапшено је још шест особа, због постојања сумње да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја, примање и давање мита, додаје се у саопштењу.

Давање мита 

Наводи се да је Јанош Ђељадини (1977) из Ћуприје осумњичен да је извршио више кривичних дела давање мита, тако што је налазио особе са ширег подручја Србије за полагање возачког испита и умањење пореза код Пореске управе, филијала Ћуприја.

Осумњичени се терети и да је посредовао у давању мита службеним лицима Пореске управе и Полицијске управе у Јагодини, наводи се у саопштењу.

Радници Пореске управе, филијала Ћуприја - Радован Мијовић (59), Олгица Марковић (44) и Снежана Милосављевић (44), сви из Ћуприје, осумњичени су да су захтевали и примили мито у укупном износу од 900 евра, да би сачинили десетоструко мању процену имовине М.П. из села Влашка, општина Ћуприја.

То су урадили како би била умањења обавезе плаћања пореза на промет апсолутних права, а на тај начин оштетили су буџет Србије за 280.000 динара на име мање уплаћеног пореза, додаје МУП.

Наводи се и да се Александар Тасић (28) из села Бошњане, општина Параћин, терети да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Осумњичени, власника СТР "Астерикс" из Бошњана, пронашао је више особа са ширег подручја Србије, на чије име је регистровао предузећа, прибављао потребну документацију и код Фонда за развој Србије остваривао права на "старт-ап" кредите.

"На тај начин оштетио је Фонд, а себи и другима стекао противправну имовинску корист у износу од око 10 милиона динара", додаје се у саопштењу.

Полицијски службеник Одељења саобраћајне полиције у Јагодини, Горан Томашевић (40) из Параћина осумњичен је да је извршио кривично дело примање мита.

Он је у својству испитивача на возачким испитима, захтевао и примио од више особа новац у укупном износу од 2000 евра, да би им омогућио полагање возачког испита.

Припадници МУП-а настављају рад на расветљавању свих незаконитости у пословању наведених предузећа и особа, због сумње да су оштетили већи број грађана за више стотина хиљада евра.

Свим наведеним особа одређена је мера задржавања до 48 сати, а после тога биће приведени истражном судији Вишег суда у Јагодини, додаје се у саопштењу.