Роуз: НАТО уз БиХ од 1994.

На суђењу Радовану Караџићу, бивши командант мировних снага у БиХ Мајкл Роуз рекао да је 1994. године НАТО променио позицију и стао на страну Муслимана, увукавши у то и УНПРОФОР. Од тада, босански Срби доживљавали УН као пријатеља босанске владе.

Бивши командант мировних снага у Босни и Херцеговини Мајкл Роуз изјавио је у Хагу, да је крајем лета 1994. године НАТО променио позицију и стао на страну Муслимана, увукавши у то и УНПРОФОР, па су босански Срби почели да доживљавају Уједињене нације као да су се сврстале уз босанску владу.

Последњег дана унакрсног исптивања на суђењу бившем лидеру босанских Срба Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, Роуз је рекао да су Муслимани дочекали са љутњом вест о припремама Срба да се повуку из Горажда и да се врате за преговарачки сто јер су УН одбиле да затраже још јаче ваздушне нападе на српске снаге.

Караџић је навео да је муслимански 5. корпус извео офанзиву на српску територију у Крајини и скоро дошао до Босанског Петровца и цитирао документ владе САД, да су сукоби на простору Бихаћа последица напада 5. корпуса БиХ на положаје Срба.

Са друге стране, Роуз је рекао да Уједињене нације нису реаговале на захтев босанске владе да се изврши ваздушни напад на Србе.

Споразум пропао кривицом Муслимана 

Роуз је истакао да у Сарајеву Муслимани нису ставили своје наоружање под контролу УНПРОФОР-а као Срби и нису предали своје наоружање, односно да се босанска страна није придржавала договора о прекиду ватре, али да је постојала могућност за покретање рада комуналних служби.

Бивши командант мировних снага у Босни и Херцеговини је рекао да су у лето 1994. Муслимани више пута прекршили примирје и да је споразум пропао кривицом муслиманске стране.

Сложио се и са Караџићевим наводима да је српска војска узела Игман, августа 1993. године, што се сматрало потпуним окруживањем Сарајева и да јој је наложено да се повуче, али да су Муслимани после српског повлачења и проглашавања демилитаризоване зоне, злоупотребили споразум и запосели Игман.

Према Роузовим речима, политика се у потпуности променила и није било спремности да се примени било каква сила против снага БиХ, односно ниједан захтев за ваздушне нападе.

"У јесен 1994. НАТО је престао да буде објективан", рекао је Роуз.

Унакрсно испитивање генерала Роуза завршено је испитивањем тужиоца. Караџић је оптужен за геноцид и друге ратне злочине почињне током рата у БиХ између 1992. године и 1995. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи