БИА није испитивала Симовића

У полицији и БИА тврде да су информацију о томе да је Војислав Шешељ наручио убиство лидера напредњака, добили од других државних органа и да је нису доставили медијима. У БИА демантују да је неко из агенције испитивао ухапшеног припадника "земунског клана" Милоша Симовића.

Надлежни из служби безбедности и медији данас највише траже одговор на питање - одакле су и преко кога, информације о планираном атентату на Томислава Николића процуреле у јавност и да ли је неко из БИА или МУП-а разговарао у Забели са Милошем Симовићем.

И у БИА и у полицији тврде да су информацију о томе да је Војислав Шешељ наручио убиство лидера напредњака, добили од других државних органа и да је нису доставили медијима.

Седница скупштинског Одбора за безбедност протекла је у дискусији између радикала и министра полиције.

Ивица Дачић тврди да МУП није дао никакве информације.

"Ми смо о садржају који је објављен у новинама обавештени од другог државног органа и тим поводом смо предузели мере појачаног обезбеђења Томислава Николића. Предузеће се мере, заједно са другим државним органима који воде цео овај посао, да се утврди како сте и ви сами тражили да се провери истинитост ових навода и да се утврди да ли је то тачно или није", рекао је Дачић обраћајући се радикалима.

Дачић је потврдио да је звао Томислава Николића. "Тачно је да сам јуче позвао Николића, када смо од другог државног органа добили информацију. Позвао сам га због тога што сам сматрао да је моја дужност, као министра, да предузмемо све", рекао је Дачић.

Лист "Политика" објавио је да је Милош Симовић из Забеле, Специјалном тужилаштву за организовани криминал послао писмо које је затим достављено Безбедносно-информативној агенцији.

Симовић је, према писању тог листа, признао да је требало да ликвидира Томислава Николића, а да је атентат из хашке ћелије наручио Војислав Шешељ.

БИА проверава информације 

У БИА дематују тврдње "Политике" да је неко из агенције посетио Симовића. Нису потврдили да ли писмо постоји, али су рекли шта конкретно проверавају.

"Провера информација односи се и на ту чињеницу да ли је Војислав Шешељ тај који је наручио ликвидацију Николића. Планирамо да обавимо разговор са Симовићем о околностима његових сазнања, која се тичу те потенцијалне угрожености Николића, али уз законом прописану процедуру и одобрење надлежног државног органа", навео је портпарол БИА Јован Стојић.

У тој агенцији најављују тужбу против "Политике". Разлог су нетачне информација да је неко из агенције у Забели разговарао са Симовићем да би га одвратио од откривања политичке позадине убиства премијера Зорана Ђинђића.

"Наводе текста из 'Политике', које смо иначе и демантовали, тумачимо не само као нарушавање угледа агенције и покушаја да се она смести у нека давно прошла времена, већ и као утицај на рад државних органа, са циљем да се омете истрага о политичкој позадини убиства премијера Ђинђића. Насупрот тврдњама из текста, БИА је врло заинтересована да се истражи политичка позадина овог атентата", рекао је Стојић.

Разлога за разговор са Симовићем очито има много. У БИА верују да много тога зна јер је у "земунском клану" био по рангу одмах иза Душана Спасојевића и Милета Луковића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи