Читај ми!

Ухапшено петоро људи из околине Шапца због утаје пореза

Полиција у Новом Саду ухапсила је петоро људи из околине Шапца осумњичене за утају 65,2 милиона динара пореза, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Д.Ј. (49) и Ј.Ј. (49) сумњиче се да су извршили кривично дело пореска превара у вези са порезом на додату вредност, пореска утаја и прање новца, док су В.Б. (48), С.Ј. (65) и М.Ј. (70), такође из околине Шапца, осумњичени за прање новца у помагању, саопштио је МУП.

Како се наводи, сумња се да су Д.Ј. (49) и Ј.Ј. (49), као одговорна лица привредног друштва "Топфарм 2015", у периоду од априла 2019. до јануара 2023. године издали и прибавили укупно 201 фиктивни рачун о наводно извршеној набавци добара, на основу којих су неосновано користили право на повраћај пореза и порески кредит у износу 20,5 милиона динара и избегли плаћање ПДВ-а у укупном износу од 44,1 милион динара.

Такође, из полиције наводе да су, у намери да избегну плаћање пореза на добит правних лица за то привредно друштво за 2019, 2020, 2021. и 2022. годину, неосновано уносили лажне податке у пословне књиге, чиме су избегли плаћање пореза на добит у укупном износу од 65,2 милиона динара.

Д.Ј. и Ј.Ј. се сумњиче и да су у периоду од маја 2019. до јуна 2023. године неосновано извршили пренос новца у укупном износу од 376,2 милиона динара, тако што су са пословног рачуна свог привредног друштва подизали, а након тога уплаћивали наведени новац на своје текуће рачуне и на рачуне В.Б, С.Ј. и М.Ј, а потом тако стечен новац уплаћивали на пословни рачун "Топфарм 2015" на име позајмице, као и за друге протвзаконите радње.

Осумњиченом Д. Ј. одређено је задржавање до 48 сати, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведен надлежном тужилаштву, док су Ј.Ј, В.Б, М.Ј. и С.Ј, уз кривичну пријаву, спроведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду.

уторак, 15. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи