Читај ми!

Тачију и Весељију продужен притвор у Хагу

Специјализована већа Косова у Хагу продужила су за још два месеца притвор лидерима некадашње ОВК Хашиму Тачију и Кадрију Весељију, оптуженим за ратне злочине на Косову и Метохији и у Албанији.

У одлуци објављеној на сајту суда у Хагу, наводи се да им је притвор продужен због ризика да би могли да ометају рад суда, утичу на сведоке или понове кривично дело.

Како се наводи, утврђено је да је Тачи недавно у судском притвору посетиоцима пренео информације добијене током сведочења заштићених сведока и пренео упутства за будућег сведока тужилаштва о облику и садржају његовог предстојећег сведочења.

Истиче се да такво понашање "подржава и оснажује налаз Већа да би пуштање оптуженог на слободу створило ризик од ометања суђења".

Додаје се да је ризик већи зато што тужиоци Тачијевој одбрани и даље откривају податке о сведоцима које намеравају да пред судије изведу током процеса.

Судије су одлуку о продужењу притвора Весељију образложиле тиме што он, као и Тачи, "наставља да игра значајну улогу на Косову на основу својих претходних положаја" и да су, док је био шеф обавештајне службе, њени агенти "били умешани у застрашивање сведока".

Навди се и да је Весељи такође из притвора могао да ода поверљиве информације.

Наглашено је и да је Веће закључило да постоји ризик да би Тачи и Весељи на слободи "поново починили злочине против оних који су представљени као противници ОВК, укључујући сведоке".

У одлуци пише и да је ризик од пуштања Тачија и Весељија посебно велики зато што на КиМ влада "упорна клима застрашивања сведока и мешања у кривичне поступке против бивших припадника ОВК, коју не могу да сузбију само заштитне мере за сведоке".

У притвору од 2020. године

Тачи и Весељи су у судском притвору у Схевенингену од новембра 2020. када су ухапшени на КиМ, а суди им се заједно са Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем.

Оптужница их терети за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

У првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра 2020. године, сви су изјавили да нису криви за злочине из оптужнице.

петак, 21. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије