Тужилаштво подигло оптужницу против осам особа за крађу ордења

Треће основно јавно тужилаштво (ОЈТ) у Београду саопштило је да је након опсежне и детаљне истраге, у сарадњи са Службом за сузбијање криминала, Управе криминалистичке полиције, у вези са крађом културног добра - ордења у Палати "Србија" подигло оптужницу против окривљеног С. Х. (52) и још седам помагача, за кривично дело "тешка крађа".

Како се наводи, оптужница за кривично дело "тешка крађа", осим С. Х (52 ) је подигнута и против окривљених С. Б. (46), Ј. М. (65), С. С. (44), Р. К. (64), А. Т. (60), И. З. (53) и Н. А. (63).

Како Танјуг сазнаје, један од оптужених је Слободан Хомен, бивши државни секретар Министарства правде и адвокат.

Додаје се да се окривљенима ставља на терет да су у периоду од 14. октобра 2009. до 27. априла 2010. у Београду, у источном крилу Палате "Србија", у канцеларији 559 и то С. Х. одузео туђе покретне ствари другом у намери да њиховим присвајањем прибави себи противправну имовинску корист на штету Србије.

Истиче се да украдене ствари представљају добро које ужива претходну заштиту сходно одредби члана 29. у вези са чланом 26. Закона о културном наслеђу.

Реч је о 8.449 комада различитих врста ордења и 541 комад тубуса за повеље за одликовања СРЈ укупне вредности око 118 милиона динара.

Окривљени С. С., С. Б,. Н. А., И. З. и Р. К. су са умишљајем помогли С. Х. у извршењу кривичног дела и то тако што су С. С., С. Б. и Н .А. створили услове С. Х. за извршење кривичног дела, а И. З. и Р. К. су С. Х. ставили на располагање средства за извршење кривичног дела.

Такође, оптужницом се окривљеном Ј. М. ставља на терет да је у периоду од 25. до 27. маја 2010. у Београду, уз помагање окривљених А. Т. и Р. К. одузео туђу покретну ствар која представља добро које ужива претходну заштиту и то један орден Партизанске звезде са златним венцем вредности од 145.000 динара.

Јавни тужилац Трећег основног јавног тужилаштва у Београду како се истиче, предложио је Трећем основном суду у Београду да окривљене огласи кривима и да их казни по закону.

"За кривично дело тешка крађа из члана 204. став 4. Кривичног законика које се окривљенима ставља на терет је запрећена казна затвора од две до десет година", наводи се у саопштењу ОЈТ.

Хомен је демантовао раније оптужбе да је учествовао у крађи 43.000 комада државног ордења изузетно велике вредности из Палате "Србија" као и тврдње да се налази у бекству, додајући да је о својој наводној умешаности сазнао из медија.

"О случају наводно несталих 43.000 одликовања и мојој наводној умешаности, сазнао сам из медија. Као што сам сазнао и да сам у бекству. Није ми потпуно јасно ни зашто су полиција и тужилаштво случај наводно несталих 43.000 одликовања пре више од 15 година, како су саопштили, данас покренули. Наслућујем", навео је Хомен тада у саопштењу достављеном медијима.

Он је тада рекао и да изнети пола тоне одликовања из владине зграде која има физичко-техничко обезбеђење и контра-обавештајну заштиту није могуће, а такође је немогуће тај терет изнети и из председништва Србије у чију су надлежност одликовања пренета 2010. године.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару