Читај ми!

Завршне речи на суђењу Чаславу Јолићу из Ђураковца код Истока

Часлав Јолић из Ђураковца код Истока изјавио је данас у Приштини да га ништа и нико неће поколебати да се врати на дедовину на Косову и Метохији, одбацујући наводе оптужнице да је починио ратни злочин.

Часлав Јолић се обратио судском већу Основног суда у Приштини током изношења завршних речи у процесу који се води против њега.

“У вашим сам рукама, али поновићу као и што сам раније рекао: нико не може да ми ускрати и да ми забрани да се вратим тамо где сам рођен”, поручио је Јолић судском већу Основног суда у Приштини.

Пре Јолића већу су се обратили тужилац и његов бранилац.

У завршној речи тужилац Иљир Морина тврдио је да је казивањем сведока доказано да је оптужени извршио злочине који му се приписују.

Сматра да постоје докази, те да се они поклапају са изјавама сведока, да је Јолић починио дело које му се ставља на терет и да стога тражи да се прогласи кривим и казни по закону.

Тужилац тврди да је Јолић, као српски полицајац, у марту и мају 1998. године, претукао особе албанске националности у три одвојена случаја. Први се, по тужиоцу, догодио након пада војног хеликоптера у селу Благача код Ђураковца, други у ресторану у Ђураковцу, а трећи 15. марта 1998. године у Ђураковцу.

Бранилац оптуженог Мидраг Бркљач, не оспоравајући општи контекст догађања, рекао је да су чињенице да његов клијент није, као што је то навео тужилац, учествовао у премлаћивању оштећених.

“Од почетка сам тврдио и сада снажно тврдим да Јолић у марту и мају није био припадник полиције, иако тужилац то тврди”, навео је Бркљач.

Истичући примере различитих исказа особа које се представљају као оштећени, исказа датих у полицији и током саслушања у судском процесу, Бркљач је питао судско веће “да ли можемо да верујемо човеку који је у релативно кратком временском року дао различите изјаве”.

"Нема ниједног другог доказа, ниједног сведока, нема материјалног доказа, нема снимка из васионе, ништа нема да је Часлав био на том месту где је пао хеликотер тог дана, једини који то тврди је М. З.“, навео је Бркљач.

Часлав Јолић, отац четворо деце са боравиштем у централној Србији, ухапшен је 3. јуна 2022. године када је након очеве смрти дошао у Исток. На Косову је и пре очеве смрти често боравио и није имао никаквих проблема, а ухапшен је када је дошао како би прибавио документацију у вези са оставинском расправом.

“Сматрам да у овом случају нису изведени докази који могу да издрже тест међународних норми. Јолић можда има слаба места у свом алибију, али она не могу да послуже да се докаже да је крив”, рекао је Бркљач.

Закључио је “да верује и да се нада да судско веће неће насести на гнусне неистине које су изговорили поједини сведоци и да ће као искусни људи знати да оцене шта је истина”.

“На крају могу да вам кажем да је савест мог клијена Јолића потпуно чиста. Предлажем да Јолића одмах ослободите. Он је две године у притвору, као да је убио неколико људи”, подвукао је Бркљач и позвао судије да се придржавају закона.

Судија Муса Конђељи најавио је изрицање пресуде 10. јуна у 13.15 у Основном суду у Приштини.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару